Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Překvapivě levná studie. Není to vtip?
Překvapivě levná studie. Není to vtip? PDF Tisk Email
Neděle, 07 Říjen 2012 00:00

Rada města se usnesla, že uzavře kontrakt na pořízení architektonické studie na rekonstrukci Karlova náměstí s brněnskou firmou Atelier RAW.

Na webových stránkách této firmy se dočteme, že ateliér byl založen v roce 1990 Tomášem Rusínem a Ivanem Wahlou. „Architektonická kancelář zajišťuje komplexní projektovou činnost, a to od přípravy a koncepce návrhů přes jejich projednání a vyhotovení prováděcích projektů po autorské dozory včetně inženýrské činnosti. Během své existence kancelář pracovala na úkolech s rozsahem od velkých urbanistických celků přes návrhy budov až po interiéry a architektonický detail.“ Tolik z firemního webu.

Ze seznamu realizací se dozvíme, že se ateliér zabýval spíše rekonstrukcemi vil a menších objektů. Má ale zkušenosti s revitalizací několika městských center. Uvádějí, že jde o Ostravu, Šternberk, Blansko a Jeseník.

Cena, za kterou jsou architekti ochotni zpracovat studii, je překvapivě nízká, 50 tisíc korun. „Překvapila nás tak nízká cena, ostatní nabídky byly mnohem vyšší, až 300 tisíc korun,“ tvrdil místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Požádali jsme renomovanou architektonickou kancelář z jihu Čech o názor na výši ceny. Majitel této kanceláře je toho názoru, že cena se na první pohled zdá být silně podseknuta.

 „Nevím ale jaké bylo zadání, co vše se požaduje za ty peníze zpracovat. Město by si mělo zjistit, jaké realizace za nimi stojí. Mně název ateliéru nic neříká,“ tvrdí architekt.

Jestliže je běžná cena práce architekta zhruba 800 korun na hodinu, asi toho opravdu moc neudělají. „Do těch šedesáti hodin je nutno započítat i rešerše, zaměření a seznámení se se skutečnou situací a místními podmínkami, zpracování harmonogramu etap a rámcový rozpočet, to není jen tak,“ přemítá architekt.

Zdá se tedy, že se bude jednat spíše o stínohru. Po kritice opozice, že radnice upustila od revitalizace Karlova náměstí, který měla všechna koaliční seskupení ve volebním programu, hledá možná koalice alibi. Jenomže taková rámcová studie už tady je. Architekt Pitlach ji zpracoval před lety včetně rozpočtu inženýrských sítí s rozpočtem cca 20 miliónů. Možná právě zde je zakopán pes.

František Ryneš