Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Velký bratr se dívá
Velký bratr se dívá PDF Tisk Email
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 07:50

Třebíčský městský kamerový systém doznal podstatných změn. Dosavadní analogové kamery byly nahrazeny digitálními a jejich počet vzrostl. Nyní dosáhl čísla 22.
Poslední rozšíření proběhlo v tomto roce, kdy se v židovské čtvrti objevilo pět nových kamer. Bylo tedy ukončeno osazení v centru města. V tomto roce už se s další instalací nepočítá. V budoucnu je vše závislé na finančních prostředcích.
Sledovací pracoviště v budově městské policie bylo rovněž modernizováno. Obraz z kamer sledují na velkoplošných monitorech s vysokou rozlišovací schopností dva pracovníci, jeden strážník a jeden civilní zaměstnanec. Do budoucna se počítá s dalším rozšířením. Obě sledovací pracoviště mohou obsáhnout až 35 kamer. Postupně budou umístěny v dalších problémových oblastech, např. v Borovině a u restaurace Alfa.
Instalace kamer vyvolává řadu otazníků. Je potřeba kamerový systém takového rozsahu ve městě s jednou z nejnižších kriminalit v republice? Nemůže být zneužit v neprospěch obyvatel města? Nestojí moc peněz? Už v minulosti a ve zkušebním provozu pomohly kamery odhalit několik případů vandalizmu a rušení pořádku. „Neuplyne týden, aby nás Policie ČR nepožádala o záznam nějaké události,“ říká ředitel městské policie Prvák. Provozní náklady nejsou nízké. I když je snižuje údržba systému pracovníky oddělení IT na radnici, přece jen mzdy a ostatní finanční náležitosti představují miliónové částky. Čistě ekonomicky vzato je tedy kamerový systém nesmyslný.
Jenomže nejde jen o peníze. Pocit bezpečí občanů města se jimi nedá vyjádřit. Ušetřit peníze je třeba jinde. Třeba nestavět zbytečné kruhové objezdy ke stavebním lokalitám soukromých developerů a nedostavět Lagunu.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 16 Srpen 2012 07:57
 
Komentáře (1)
Kamerový systém je dobrá věc
1 Čtvrtek, 16 Srpen 2012 09:45
Stepan Novak
I když je v Třebíči nízká kriminalita, je potřeba ji ještě snížit a nedat ji šanci zde vzniknout. K tomu určitě pomůžou kamery (i přes zásah do soukromí) a pokud se to povede tak tu budeme mít hezké a čisté město (přiblížíme se Rakousku). Je potře vytrvat a srovnat i ta poslední problémová místa.