Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře JE Dukovany slaví narozeniny
JE Dukovany slaví narozeniny PDF Tisk Email
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 06:48

Pětadvacáté narozeniny dnes slaví energetický gigant JE Dukovany. Přesně před 25 lety byl do provozu uveden poslední ze čtyř reaktorových bloků.

Připomínáme si toto výročí v době, kdy se rozjíždí dostavba Temelína a kdy energetická koncepce počítá se stavbou dalšího bloku v Dukovanech. Stávající reaktory totiž nejpozději do deseti let ukončí svůj provoz. Projektovaná životnost totiž 25 let, prodloužit ji bude možno nejvýš o 10 let i přesto, že elektrárna prošla modernizací a kdy se její výkon zvýšil na 2000 MW. Zastaralý sovětský projekt nemá pevnou vnější obálku, plnotlaký kontejment. Dnes by takový reaktor nemohl dostat povolení k provozu.

Přes tento technický nedostatek patří JE Dukovany dlouhodobě do první třetiny provozovaných elektráren na světě co se spolehlivosti týče. Letos na podzim si nadělí k narozeninám dárek v podobě nového informačního centra.

Jaderná elektrárna přinesla na Třebíčsko prosperitu. Město Třebíč se zdvojnásobilo. Přistěhovalo se velké množství vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaných obyvatel, což ovšem vyvolalo pnutí ve vztazích se „starousedlíky“. To přetrvává dodnes a je hlavní příčinou, proč další generace z Třebíče odcházejí.

 

Když v devadesátých letech zkrachovalo BOPO a poté Elitex, staly se Dukovany největším a nejspolehlivějším zaměstnavatelem v regionu. Právě kolaps místního průmyslu vedl ke změně ve vnímání atomky obyvateli. Zatímco počátkem devadesátých let narůstal odpor proti provozu JE a stavbě meziskladu vyhořelého paliva (odpůrce tehdy podporoval i někdejší starosta obce Dukovany a dnes senátor za ODS Vítězslav Jonáš), dnes občané, politici a obce zakládají občanské sdružení na podporu dostavby elektrárny. Nezbývá než doufat, že se dílo podaří.

František Ryneš