Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Židy a Kočičinu ochrání zdi
Židy a Kočičinu ochrání zdi PDF Tisk Email
Čtvrtek, 14 Červen 2012 09:44

Povodí Moravy, investor protipovodňových opatřená v Třebíči, symbolicky předalo včera do užívání protipovodňová opatření. Zeď v délce 850 metrů stála 130 miliónů korun, dalších zhruba 8 miliónů dalo město na aplikaci mobilních zábran.
„Byl to vždy můj sen, aby byly památkově chráněné části města odolné proti povodním. Děkuji investorovi i stavebním firmám,“ řekl starosta Pavel Heřman včera před polednem, než slavnostně přestřihl pásku.
Nová protipovodňová opatření mají zadržet dvacetiletou vodu, v případě postavení mobilních zábran dokonce stoletou. Je to jistě významné zlepšení situace. Spolu s vakovými jezy je nyní čtvrť zapsaná na seznamu dobře ochráněna.
Protipovodňová opatření mají však i své kritiky. Zejména cena se zdá být příliš vysoká a také navýšení zdi o cca 80 centimetrů na Havlíčkově nábřeží je v rozporu se slibem investora a ani obkladový materiál betonových zdí není autentický (pěkně bylo vidět při srovnání během prací v Kočičině).

Zajímavý názor projevil jeden z pamětníků mezi třebíčskými novináři, redaktor městského zpravodaje František Jůza. K zatopení židů v osmdesátých letech podle něho nedošlo přetečením ochranné zdi, ale zpětným tokem vody kanály dešťové kanalizace. Jejich oprava spolu s vybagrováním koryta řeky a instalací mobilních zábran by posloužila stejně dobře jako drahá stavba s málo estetickým výsledkem. Cena by však byla mnohonásobně nižší. Mnozí soudí, že právě o proinvestované peníze šlo v první řadě.

Ať tak či onak, obyvatelé Židů mají o starost méně. A to se cení.


František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:30