Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Poněkud hořká chuť piva
Poněkud hořká chuť piva PDF Tisk Email
Pátek, 04 Květen 2012 08:13

Pivní slavnosti vyvolaly loni bouři protichůdných názorů „odsunem“ z Karlova náměstí. Radním, zejména místostarostovi Pavlu Pacalovi (Pro Třebíč) se nelíbilo, že by bylo náměstí ohrazeno a že by pořadatel vybíral vstupné. Mezi lidem obecným se však povídalo, že pravý důvod je někde úplně jinde. Pivní svátek totiž kolidoval s festivalem Zámostí, který pořádají lidé okolo firem Kapucín. A druhá akce v těsné časové blízkosti s téměř identickým publikem by v kase pořadatelů Zámostí udělala pěkný vír.

Letos je vše jinak. Radním najednou nevadí uzavření náměstí ani vybírání vstupného. Termín slavností je totiž o měsíc dříve než "kapucínské" Zámostí. A co víc. Pořadatel sice nabídl směšné nájemné ve výši 70 tisíc, slíbil však dát stejně vysokou dotaci do městské kultury.

Jenomže i sem se vkrádá pochybnost. I kdybychom vzali v potaz, že pivní slavnosti jsou kulturní akcí a nikoliv především komerce, výše nájemného nesedí.

Podle plánku, dodaného pořadatelem D.A.N. Produktion by totiž měl být nájem, při ceníkové ceně 4 Kč/m2, zhruba 80 tisíc. Ale pozor! Za jeden den. Protože se festival piva koná (i s přípravou a úklidem) tři dny, měla být částka zhruba čtvrt miliónu. Kdybychom připustili, že jde o komerci, a o to bezpochyby jde, vyšplhal by se nájem na pětadvacetinásobek!

Podle sdělení tiskového mluvčího Ivana Přibíka byla na pronájem náměstí uzavřena speciální smlouva, která nevychází z platného ceníku. Asi nejsem sám, komu takový přístup zavání korupcí. Není bez zajímavosti, že tisková konference městského úřadu, která měla být dnes, byla zrušena. Že by se radní báli nepříjemných otázek všetečných novinářů?

Nestandardní přístup města může být precedentem pro ostatní pořadatele komerčních akcí. Proč by prodejce aut, který si pronajme část náměstí za stovku na metr, neposadil vedle nablýskaného automobilu třeba kytarové duo nebo harmonikáře a neprohlásil předváděcí akci kulturním vystoupením? Měl by to 25x levnější!

Podstatné bude omezení dopravy v centru města. Jak budeme chodit a jezdit?   

V noci na pátek byla uzavřena pro pěší podstatná část parkoviště na východní straně Karlova náměstí. Od dnešního rána je pro dopravu uzavřena část Karlova náměstí, což se však netýká městských autobusů. Úplný zákaz vjezdu je Jihlavskou branou. Držitelům parkovacích karet je po dobu slavností určena východní část náměstí.

V 18.30 vejde v platnost úplný zákaz vjezdu na Karlovo náměstí, náměstí bude pro automobily uvolněno až v nedělních časných ranních hodinách.

Autobusy MAD budou odkloněny mimo prostor Karlova náměstí. Jsou zřízeny mimořádné zastávky na autobusovém nádraží.

Pro pěší se toho moc nezmění. Do jedné hodiny v sobotu bude přístup na Karlovo náměstí normální s výjimkou části parkoviště. Potom bude uzavřena vnitřní část Karlova náměstí. Chodníky zůstanou pro pěší v provozu bez omezení.

I v sobotu zákazy bude platit stejný režim. Do dvanácti hodin nebude vstup na Karlovo náměstí omezen, potom budou pochozí jen chodníky okolo náměstí.

Tento dopravní režim včetně značení bude trvat do nedělního rána. Poté se vrátí náměstí do standardního dopravního režimu.

Doufejme, že se tato „kulturní akce“ obejde bez výtržností a znečistění centra. A že pořadatel stihne uklidit.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 04 Květen 2012 09:27