Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Mobilní telefony vyšetřuje kriminálka
Mobilní telefony vyšetřuje kriminálka PDF Tisk Email
Středa, 18 Duben 2012 13:26

„Kauzu mobilních telefonů na třebíčské radnici vyšetřuje hospodářská kriminálka,“ potvrdila našemu serveru tisková mluvčí Policie ČR Marcela Lavická. S odkazem na probíhající vyšetřování však nechtěla sdělit bližší podrobnosti. „Až bude ve vyšetřování něco nového, tak vám to sdělím,“ slíbila.

Oznámení na policii učinil opoziční zastupitel Ivo Uher (ODS). Podle jeho názoru se radní Martin „Bambus“ Svoboda (VV) dopustil porušení zákona o konfliktu zájmů, když na jednání rady předem neoznámil, že firma Kapucín repro, kde má podíl, bude mít prospěch z prodloužení smlouvy mezi městem a mobilním operátorem Telefónica O2.

Zdá se však, že policie šetří i město Třebíč, resp. jeho zástupce, z porušení Zákona o zadávání veřejných zakázek. Pro tento předpoklad svědčí to, že byl na policii předvolán i úředník města. „Protože je pan Svoboda vyšetřován jako osoba a není vyšetřováno město, byl na policii předvolán vedoucí odboru komunikace Milan Zmátlo. Vypovídal o tom, jak probíhal výběr mobilního operátora uvnitř radnice,“ tvrdil v rozporu se zdravým rozumem místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč).

 

Proč v rozporu se zdravým rozumem? Kdyby vyšetřovatel šetřil jen Svobodu, chtěl by  zápis z jednání rady města. Odtud by se dozvěděl, že Svoboda opravdu předem neohlásil střet zájmů. Podle Pacala však policista tento zápis vůbec nechtěl! Jestliže však chce znát podrobnosti o výběru dodavatele mobilní služby, jde o jasný signál, že má policie podezření na porušení zákona o veřejných zakázkách. I na to jsme se zeptali policejní tiskové mluvčí. „To vám nemohu potvrdit ani vyvrátit,“ řekla a opakovala slib, že sdělí podrobnosti, až se něco změní.

Podezření na porušení zákona o veřejných zakázkách má i kontrolní výbor zastupitelstva. Ten byl zastupiteli pověřen, aby ve spolupráci s finančním výborem celou kauzu prověřil.

Výbor se sešel 21. března. Ustanovil kontrolní skupinu ve složení Stanislav Mastný (ODS), Danuše Milotová (KSČM), Milan Ustohal (KSČM) a Petr Vašíček (ČSSD). Rozsah šetření však kontrolní výbor ještě podstatně rozšířil. Bude se také zabývat způsobem zapojení příspěvkových organizací města do smlouvy s O2. Stanislav Mastný prosadil, že budou také prověřeny všechny smlouvy s firmami kolem Kapucína. Těch asi nebude mnoho. Na jedné z tiskových konferencí vyšlo najevo, že například nákup provozního materiálu a nákup i údržba kopírek se děje po jednotlivých případech „na fakturu“ a nikoliv na základě smlouvy, vysoutěžené ve výběrovém řízení. Je-li tomu tak, radní propásli další příležitost, jak ušetřit nemalé peníze daňových poplatníků.

V přímém přenosu jsme sledovali soud s lídry Věcí veřejných i jejich odsouzení. Následkem je rozpad této strany, či spíše podnikatelského projektu ABL. Vše nasvědčuje tomu, že v Třebíči mohl mít projekt Kapucín podobné záměry a (kromě nahrávání?) i podobné metody, byť se neomezil jenom na stranu VV.

Uvidíme, zda budou mít i v Třebíči orgány činné v trestním řízení dostatek odvahy kauzu důkladně prošetřit a vyvodit z ní důsledky, jak tomu bylo v Praze.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:05