Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Pavel Heřman už není lídr!
Pavel Heřman už není lídr! PDF Tisk Email
Pátek, 06 Duben 2012 12:51

Třebíčský starosta Pavel Heřman ve středu, krátce po tiskové konferenci městského úřadu, odstoupil z kandidátky TOP 09 a Starostů do krajských voleb. Důvody svého odchodu nechtěl komentovat. Podle Vlastimila Bařinky, okresního předsedy Starostů a nezávislých, Heřman sdělil svou rezignaci telefonicky, prý z osobních důvodů. Předsedkyně TOP 09 na okrese Jana Spekhorstová ještě dnes tvrdila, že o tom nic neví, že si to pečou na kraji v Jihlavě.

Pavel Heřman byl již před dvěma měsíci prohlašován lídrem kandidátky TOP 09 a Starostů. Oficiální potvrzení prý bylo jen formální záležitostí. Od té doby se však na třebíčské radnici provalilo několik kauz, ve kterých může Heřman figurovat buď přímo nebo zprostředkovaně. Namátkou jmenujme nevyhlášené výběrové řízení na mobilního operátora, na odtahovou službu nebo obrovské množství narychlo vyhlašovaných tendrů začátkem letošního roku.

U některých z nich, např. výměny oken v řadě mateřských školek, mohlo jít i o porušení zákona. Stejné zakázky zadané městem byly totiž vyhlašovány na každý objekt zvlášť, i když zřizovatelem všech je město. Podezřelé bylo i složení hodnotících komisí a vyzvaných uchazečů. Byli totiž totožní.

Rozpaky vyvolávají i další Heřmanovy povolební počiny. Přednost dostavbě bazénu Laguna, provozovaného soukromými firmami, před revitalizací Karlova náměstí a dokončení úpravy sídlišť, vyvolávají rozhořčení mnoha občanů. „Byla to zrada volebního programu HZNR!“, horlil na zastupitelstvu Heřmanův partajní kolega Jaromír Barák. Rada také nechala schválit obří investice a rozpočet města s deficitem zhruba 200 miliónů korun. Nejasnosti ovšem přetrvávají i okolo výběrového řízení na tepelné hospodářství v prvním Heřmanově funkčním období. Tehdy vyhrála pražská firma Intherm, jejíž nabídka byla co do výše ceny až čtvrtou v pořadí.

Důvody však mohou být i jiné. Třeba fakt, že se Vlastimil Bařinka chce ucházet o post senátora a dva lídři Starostů na dvou kandidátkách se nelíbí některým „topákům“. Nebo i zdravotní důvody, kterými se Heřman rád zaštiťuje.

Pavel Heřman už jednou v krajském zastupitelstvu zasedal. Předčasně však odešel, jako teď z kandidátky do voleb.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:19