Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Třebíč jede v celostátních kolejích
Třebíč jede v celostátních kolejích PDF Tisk Email
Pátek, 03 Únor 2012 14:11

Míra zadluženosti domácností v ČR neustále stoupá. Bohužel v Třebíči i míra zadluženosti města. Rozpočet dosahuje deficitu 99 mil. korun, 22% z příjmů města. A to nepočítám, že bude muset možná oželet dotace, o které žádalo. Tím se může dostat do debetu až 37%!

Česká republika čerpá z EU miliardy korun, které nám pomáhají k rychlejšímu růstu. Když však chce EU, konkrétně Mezinárodní měnový fond, pomoci půjčkou 90 miliard korun, premiér má problém. Začne hovořit o nemocných kusech (Řecko, Itálie, Španělsko) ve sedmadvacetihlavém stádu. Naopak Česká republika je prý zdravá! Jak bude premiér hodnotit situaci, když nám EU zastaví čerpání 650 miliard? K čemu to povede? Politolog Jiří Pehe se na stránkách aktuálně.cz zamýšlí nad tím, zda tím nemocným kusem není naopak Česko. Vřele s ním souhlasím.

V rámci hodnocení míry korupce jsme na 57.-59. místě na světě. Co se týče klientelizmu při přidělování zakázek nám patří dokonce 107. místo! Plýtvání veřejnými prostředky - 95. místo na světě. V EU jsme ve všech bodech na chvostu tabulky.

 

Když se v tomto kontextu podíváme na rozpočet města, zřejmě se v ČR dostane Třebíč také na samé dno. V klientelizmu a korupci nebude výjimkou. Proslulá je stavba kruhového objezdu v Borovině, který bude sloužit téměř výlučně zájmům soukromých investorů, stejně jako rozšíření Aquaparku Laguna. Investice 70 miliónů, a také jako „kruháč“ bez dotace! I při očekávaném zvýšení zájmu o koupání, avšak při zvýšených nákladech, ceně průběžné údržby atd., bude návratnost investice možná 30 let! Lze o takové investici hovořit jako o rozumné, i když vezmeme v úvahu veřejnou službu? Proč děti nemohou více užívat volnočasových aktivit, kde taková investice není nutná? Třeba prostor pro jízdu na kolech. Řeší se cyklostezka ve městě? Řeší se, kde mohou mladí jinak sportovat? Stav sokolského stadiónu je katastrofální. Pravda, udělala se dráha pro in-line bruslení na Hvězdě, ale ta je stejně z části nefunkční. Mnoho lidí se tam už bojí, protože dráha slouží více jako chodník pro zákazníky v marketech nebo jako zkratka pro cestu do místní putyky. Nejednou jsem byl svědkem nepříjemných pádů, vinou neukázněných chodců a cyklistů.

Pravdou je, že investice do volnočasových aktivit by nepomohly byznysu spřáteleným firmám. Že by si nepomohli ani úředníci či radní. To, že ve světě je Česká republika prakticky synonymem pro korupci, bohužel stále platí. Třebíč se evidentně plácá ve stejném bahnu. Najde se konečně někdo, kdo řekne STOP?

Jan Zeman

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 15:11