Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Glosa
Glosa PDF Tisk Email
Sobota, 17 Prosinec 2011 06:53

Kraj šetří, Třebíč jde jinou cestou

V rámci úterního jednání finančního výboru třebíčského zastupitelstva zazněla zajímavá informace vedoucího finančního odboru Davida Vojtana. Třebíč bude příští rok hospodařit s obrovským deficitem ve výši 125 miliónů korun, z celkového objemu rozpočtových prostředků 645 miliónů. Tato částka nemusí být konečná, upozornil Vojtan s tím, že se však již příliš měnit nebude. Rozhazování vedení radnice je o to divnější, že ještě před půl rokem se první místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) na tiskovce „prsil“, že město z úvěru, původně určeného na spolufinancování dotovaných investic, využije v příštím roce maximálně 70 miliónů.

Ze zákona musí být rozpočet obce vyrovnaný. Toho radnice formálně dosáhne „zapojením“ úvěru. Bude tedy žít na dluh. A na co budou tyto prostředky použity? Třeba na dostavbu bazénu Laguna 28 miliónů, na revitalizace sídliště Horka Domky 20 miliónů a na rekonstrukci jižního křídla zámku 27 miliónů, jmenujeme-li největší akce.

Odůvodnění radních je kuriózní. Třebíč prý má dobrý raiting! Ten raiting, který si však samo město zaplatilo.

Kraj Vysočina, který vedou socialisté, se chová mnohem zodpovědněji. Počítá s rezervou na horší časy ve výši 260 miliónů. Když přijdou horší časy na Třebíč, nebude už kde brát.  

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 09 Leden 2012 21:39