Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Jak na Laguně a Polance?
Jak na Laguně a Polance? PDF Tisk Email
Středa, 26 Říjen 2011 11:26

Dostavba třebíčského krytého bazénu vyvolává emoce mezi občany města. To lze pozorovat zejména v diskuzi na internetu po zveřejnění článku v Třebíčském Deníku. Má město Třebíč zbytečných 70 miliónů? Není smysluplnější cíl pro veřejné prostředky?

Přeměnu Laguny v aquapark ve stylu Jihlavy či Laa an der Thaya měla ve volebním programu strana Pro Třebíč dnešního místostarosty Pavla Pacala a radní Jaromíry Hanáčkové. Píší, že dostavba je promyšlená a že je hotový projekt. Přibýt měly venkovní bazény, tobogány a skluzavky, hřiště na streetball a dokonce ledová plocha na hokej!!! K dispozici měly být nové sauny, vířivky, posilovny a jiná relaxační zařízení. Dnešní mluvčí radnice Ivan Přibík dokonce psal o venkovním bazénu se slanou vodou. To vše za cca 130 miliónů, včetně „mastnovské“ pistolnické střelnice.

Dnes je vše jinak. Na tiskové konferenci Pavel Pacal upřesnil, že kromě zrušení plánů na střelnici nebude ani mořský bazén, ani ledová plocha. Cena však přesto bude kolosální. Mezi 70 a 80 milióny. To se zdá být, v době vrcholící krize a v době téměř jisté krize nové, jako neodpovědné mrhání prostředky, které si navíc město musí vypůjčit.

 

Dalším problémem je plavecký areál Polanka. Oprava nerezové vany bazénu by podle Pavla Svobody (TOP 09) stála 1 milión korun, vyhřívání pak další tři milióny. Podle Pacala to není rentabilní, protože na Polanku přijde za rok pouze 14 tisíc lidí. Jenomže mizerná návštěvnost není dána jen počasím. Sezóna je krátká hlavně proto, že voda má teplotu 17 stupňů. Kdyby bylo vyhřívání, prodloužila by se sezóna na období od 1. května do 30. září, jak tomu bylo za bolševiků. A úměrně by se zvedla návštěvnost, zejména rodin s dětmi.

Na tiskové konferenci však padla z Pacalových úst zajímavá myšlenka. Je prý neúnosné, aby oba areály, Polanku i Lagunu, provozoval jeden subjekt – sdružení Yashica a TTS. To prý je nutno změnit. Polanka se zřejmě dá do pronájmu jinému subjektu. „Teď provozovatel zavře a nahání obyvatele do jednoho z obou zařízení. To je neúnosné. Také se musíme podívat, jak je to s těmi technologickými odstávkami, kvůli kterým se zavíralo,“ říká Pacal.

Ať tak či onak, Polanka by za investici ve výši (pouhých) čtyř miliónů rozhodně stála. A těch sedmdesát miliónů do Laguny by klidně mohlo počkat na lepší časy.

František Ryneš 

Aktualizováno Pátek, 25 Listopad 2011 09:37