Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Sporný návrh na Ceny Třebíče 2011
Sporný návrh na Ceny Třebíče 2011 PDF Tisk Email
Středa, 21 Září 2011 00:00

Modelář, trenér, propagandistka, agent?

Rada města Třebíče doporučila zastupitelstvu vyznamenat čtyři osobnosti Cenou města Třebíče. Výběr osobností je však poněkud diskutabilní


Absolutně mimo diskuzi je volba Stanislava Vršky, známého tvůrce modelů Židovské čtvrti v Třebíči, Strahovského kláštera a třeba i baziliky svatého Prokopa. Vždy stál za svými názory a neváhal vmést kritiku do tváře i starostovi Miloši Maškovi.

Marie Nejedlá už tak nesporná není. Programová pracovnice Závodního klubu Závodů Gustava Klimenta a později vedoucí programového oddělení Jednotného klubu pracujících se sice svým způsobem zasloužila o třebíčskou kulturu, ale byla to zásluha velmi poplatná době totality.


Pavel Svoboda byl kolegou místostarosty Milana Zeiberta na ZŠ Benešova. Učitel a trenér atletiky vychoval řadu úspěšných atletů. Ale takových osobností je v Třebíči celá řada, neučili však s Zeibertem na ZŠ Benešova.


Farář František Puchnar působil v bazilice sv. Prokopa 17 let, od roku 1993 do roku 2010. Před tím učiteloval na Jemnicku, pak vystudoval teologii, v roce 1972 byl vysvěcen na kněze.

V aktech Státní bezpečnosti najdeme Františka Puchnara, narozeného 24. února 1934. Byl veden OO-MV Brno –venkov jako „tajný spolupracovník“ pod evidenčním číslem 36467. Jde o totožného člověka s vyznamenávaným? Pakliže ano, možná není vyznamenání úplně v pořádku.

Agent StB František Puchnar byl zverbován řídícím orgánem 24. září 1984. Tedy v době, kdy už se nedá hovořit o nelidském nátlaku na kněze, jak tomu bylo v 50. létech. Zvolil si krycí jméno Tolar. Možná podepsal na základě kompromitujících materiálů. O tom však archiv bývalé StB nehovoří. Stejně jako o tom, zda někomu uškodil. Samotná evidence jako „agent – tajný spolupracovník“ StB ještě nemusí být důkazem, že se jedná o zavržení hodného člověka. V každém případě však jde o osobní selhání. To si musí každý srovnat se svým svědomím, nikomu na Zemi nepřísluší soudit. Radní se však před návrhem na Cenu města Třebíče měli lépe informovat, zda se v případě návrhu nejedná o osobu agenta StB.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 16 Říjen 2011 11:03