Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Povodňové zdi v Zámostí s rozpaky
Povodňové zdi v Zámostí s rozpaky PDF Tisk Email
Úterý, 31 Květen 2011 09:32

Se zhruba ročním zpožděním oproti slibům bývalého vedení radnice začala loni v září realizace protipovodňových opatření v Třebíči. Nyní je tato investice ve výši 130 miliónů pomalu v polovině, sluší se tedy malá rekapitulace.

Investorem stavby, která má ochránit památky UNESCO proti velké vodě, je Povodí Moravy. Na obou stranách řeky Jihlavy vyrůstají betonové zdi, které se obkládají kamenem. Současně se má zvýšit kapacita koryta, z dosavadních 170 kubíků na 260 kubíků za sekundu. Práce provádí společnost Eurovia, která si najala subdodavatele z Brna.

I když investor tvrdil, že nedojde k navýšení původních zdí na Havlíčkově nábřeží ani ke změně jejich vzhledu, skutečnost je poněkud jiná. I naše fotografie usvědčuje ředitele závodu Europia ze lži. Navýšení je značné, v rozmezí 0,3 až 0,6 metru. Také obkladový kamen není ani trochu podobný originálu.

 Navíc monstrózní pocit zvyšuje skutečnost, že byla odbagrována staletá náplavka při březích a bude nahrazena kamennou dlažbou, ovšem v úrovni asi o metr níže. Opticky se tím „hladová zeď“, jak ji začali přezdívat obyvatelé Zámostí, ještě navýší. To vadí zejména zastupitelům Milanu Šťastnému (Kapucín-VV) a Marii Rynešové (HZNR!). Šťastný dokonce na tiskové konferenci vyjádřil s postupem investora nesouhlas. Vysloužil si tím polohlasný dotaz směrem k novinářům jednoho z manažérů povodí, kdo prý je ten dlouhovlasý ošumtěle vyhlížející člověk.

Odbagrování náplavky však vadí nejen zastupitelům, ale především turistům. Malebné nábřeží patřilo k nejčastěji fotografovaným místům v Třebíči. To je nenávratně pryč. Velmi diskutabilní je také plánované umístění mobilních zábran. Použita bude konstrukce, kterou známe z Prahy. Má jednu zásadní nevýhodu. Obrovskou potřebu skladovacích ploch a velké potíže, které nastanou při transportu. V Praze totiž na nábřeží mohou kamiony, což v Třebíči není kvůli úzkým průjezdním profilům možné. Přitom existuje mnohem elegantnější řešení. Membránové nerezové zábrany společnosti bratří Podzimků z Pelhřimova. Zaberou jen zlomek skladovacího prostoru. Lze je rozmísťovat ručně a náklady na pořízení jsou zhruba třetinové. Že by právě v nízké ceně byl zakopán pes? Mobilní zábrany totiž zaplatí město…

Na vzhledu Havlíčkova nábřeží by ještě šlo leccos zlepšit. To by se ale o nápravu musela zasadit radnice. Zdá se však, že vedení města v čele s Pavlem Heřmanem (HZNR!) zcela ztratilo o Židy zájem. Škoda, byl to právě Pavel Heřman, v kterého vkládali před volbami občané židovské čtvrti velké naděje. Dnes vidí, že byly liché.

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 28 Červen 2011 12:01