Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Elektronické zadávání zakázek se odkládá
Elektronické zadávání zakázek se odkládá PDF Tisk Email
Čtvrtek, 26 Květen 2011 07:45

Jak jsme referovali, minulé úterý proběhla generálka na elektronické zadávání veřejných zakázek města. Zkouška, které se zúčastnili vedoucí úředníci městského úřadu, podle zástupce starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč), který má na starosti finance města, proběhla úspěšně. „Věc bude přínosná, později představíme tento způsob veřejnosti prostřednictvím sdělovacích prostředků,“ říká Pacal.

Je však podivné, že přes úspěch generální zkoušky, se „ostré“ zavedení o měsíc odkládá. Vzbuzuje to podezření, že někdo chce ještě zadat zakázky méně průhledně. Pacal se odklad pokusil vysvětlit. „Nebude žádné překlenovací období, starý i nový způsob poběží nějakou dobu paralelně,“ oznámil místostarosta bez toho, že by odklad rozumně zdůvodnil.

 

Samotné elektronické zadávání zakázek ovšem neřeší korupci. Tu lze omezit jen dobře zpracovanou směrnicí, která přesně stanoví, jak vypracovat zadávací podmínky pro vypsání zakázky a zároveň umožnit co nejširší zveřejnění. Tady zatím Třebíč nechystá účinné kroky. Naopak. Rada nechává v platnosti dobře zneužitelnou směrnici z pera svých předchůdců. Tu směrnici, kterou tehdejší opozičníci tak ostře kritizovali. Jenomže dnes jsou na druhé straně barikády a neprůhlednost se může hodit.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 19 Červen 2011 21:34