Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Dnes jen nanečisto
Dnes jen nanečisto PDF Tisk Email
Úterý, 17 Květen 2011 07:33

Elektronické zadávání zakázek „nanečisto“ si dnes vyzkoušejí vedoucí odborů třebíčské radnice. Nový systém pak začne „naostro“ fungovat od začátku července.

Nové vedení hned po volbách proklamovalo zásadní změny při zadávání městských zakázek. Jenomže starou vnitřní směrnici, která zakotvila oslovování předem vyhlédnutých firem, nechalo i nové vedení v platnosti. „Je to v souladu se zákonem,“ opakuje neustále místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč). V platnosti zůstala i vysoká hranice, kdy je možno zakázky zadávat přímo, bez výběrového řízení. Co se tedy s novým vedením změnilo? Snad jen soubor firem, které radnice předem oslovuje. Tak například firma Kapucín (v zastupitelstvu má hned 3 spolumajitele) dostala pětimiliónovou zakázku na dokončení opravy budovy městské policie. Jenomže rekonstrukci této budovy již jednou město zaplatilo firmě, spojené příbuzenskými svazky s bývalým starostou Milošem Maškem (ČSSD). To je ta podstatná změna!

 

Existuje účinný lék na manipulace s veřejnými zakázkami? Ano existuje. Starosta Semil Jan Farský vymyslel a zřídil perfektní protikorupční nástroj. Jde o portál www.verejnyportal.cz. Pokud je známo, Třebíč se dosud nezaregistrovala. K tomuto článku přikládám dopis autora starostům měst. Bude zajímavé sledovat, co na to náš starosta Pavel Heřman (HZNR!).


František Ryneš

 

V Semilech dne 4. května 2011

Vážená paní starostko, vážený pane starosto,

dovolte, abychom se na Vás obrátili jako na kolegy a nabídli Vám dva nástroje pro efektivnější a transparentnější zadávání veřejných zakázek. Jako starostové jsme poznali, že jedině naprostá otevřenost v této oblasti vede k vysoké efektivitě a současně nám umožňuje klidné spaní.

V nedávné době jsme dokončili práce na směrnici, která upravuje zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Její podstata spočívá v kompletním zveřejňování zadávacího řízení, včetně uzavřených smluv a smluvních dodatků, dále odděluje odborné posouzení od politického rozhodnutí a určuje osobu odpovědnou za celé řízení. Předpis byl vytvořen ve spolupráci s advokátní kanceláří Squire, Sanders & Dempsey a vychází z naší čtyřleté praxe.

Zkušenost nám říká, že po zavedení těchto opatření nejenže došlo k významným úsporám, ale podařilo se nám také navrátit důvěru drobných místních podnikatelů ve veřejné soutěži. Při aplikaci směrnice není možné přidělit zakázku předem vybrané firmě, naopak objektivní hodnotící systém v kombinaci s veřejnou kontrolou narovnává soutěžní podmínky mezi podnikateli.

Je dobrou zprávou, že v poslední době dochází k rozšiřování počtu měst, které zveřejňují informace o zakázkách na internetu. Tím však vzniká obrovské množství informací a drobný podnikatel nemá čas, aby každý den seděl u počítače a sledoval, která města poptávají veřejné zakázky v jeho oboru. Proto jsme se rozhodli vytvořit internetovou aplikaci VeřejnýPortál.cz, která tento problém vyřeší.

K užívání Veřejného portálu stačí zaslat žádost o registraci na e-mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , a po vytvoření profilu vkládat ke každé zakázce šest položek (kraj, cena, obor, termín realizace, termín uzávěrky přihlášek a odkaz na zakázku na webu zadavatele). Potenciálním dodavatelům podle předem nastaveného filtru přijde avízo, že byla zadána nová zakázka, o níž by mohli mít zájem.

Aplikace nevytváří žádné další administrativní nároky, naopak umožní velmi jednoduchým způsobem oslovit široký počet zájemců a zvýšit tak vědomí o soutěži mezi dodavateli a tím snížit cenu zakázky. Vstup do tohoto systému je samozřejmě bezplatný pro všechny strany.

Prosíme Vás proto o pozornost oběma projektům. Věříme, že daná opatření přinesou Vašemu městu nejen vítané úspory, ale podpoří i malé a střední podnikatele.

Veřejný portál: http://www.verejnyportal.cz/

Směrnice pro zadávání VZMR: http://www.janfarsky.cz/soubory/Smernice_zadavani_zakazek.doc

Manuál ke směrnici: http://www.janfarsky.cz/soubory/Smernice_zadavani_zakazek_manual.pdf

 

Mgr. Petr Gazdík předseda hnutí Starostů předseda poslaneckého klubu TOP09 a Starostové

Mgr. Jan Farský starosta města Semily poslanec PSP ČR za Liberecký kraj

Aktualizováno Středa, 25 Květen 2011 06:00