Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Kdo kalí pitnou vodu?
Kdo kalí pitnou vodu? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 31 Březen 2011 16:55

Máme jednu z nejvyšších cen vody na Vysočině. Čím to může být, ptají se lidé. Pravdou je, že Třebíč byla několik měsíců bez vlivu na svazek obcí Vodovody a kanalizace. Největší město svazku totiž v jeho orgánech zastupoval Miloš Mašek, dnes již bezpartijní soukromá osoba, nemající s městem pranic společného. To volalo po změně.

Rada města původně rozhodla delegovat na valnou hromadu dobrovolného svazku obcí Vodovody a kanalizace radního Martina Svobodu (Kapucín-VV). Rozhodnutí nominovat někoho, kdo není ani starosta ani místostarosta, je výjimečné. Doteď všechny funkce v celém svazku obcí zastávali pouze starostové a místostarostové členských měst a obcí. V předvečer valné hromady Martin Svoboda překvapivě na svou delegaci rezignoval. Svoji roli možná sehrál i fakt, že post v představenstvu je čestnou funkcí a tudíž bez finanční odměny. Rada města pak schválila delegaci starosty Pavla Heřmana (HZNR!). Jeden z čelných politiků to komentoval slovy: „To je dobře, oni už to Kapucíni s tím válcováním přeháněli.“ 

Prostřednictvím dobrovolného svazku vykonávají obce akcionářská práva ve Vodárenské akciové společnosti. Zde si Miloš Mašek stále drží pozici předsedy dozorčí rady. Především o tu tady totiž jde. Akciovka je konstruována podle tzv. německého modelu. Obrovský vliv má dozorčí rada, největší její předseda. Zejména na zadávání stavebních zakázek. Dost se spekuluje o tom, že to byl právě Mašek, kdo „dohodil“ stavební firmě Outulný zakázky za zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Toto podezření, podle Pavla Heřmana („Práskl jsem ho polišům!“), již šetří antikorupční policie.

Valná hromada svazku se sešla 30. března. „Kromě běžné agendy řešila i personální otázky,“ prozradil starosta Jaroměřic Jaroslav Soukup (ČSSD). „Staré představenstvo odstoupilo a bylo zvoleno nové. Předsedou představenstva byl zvolen, jak je zvykem, starosta největšího města. A tím je Pavel Heřman,“ vysvětlil Soukup.

Aby se však Heřman dostal na kýžený post předsedy dozorčí rady Vodárenské akciové společnosti, musí projít ještě další volbou. Valná hromada akciovky se schází pravidelně jednou ročně, letos to bude pravděpodobně v červnu. Heřman jako starosta Třebíče má velkou šanci uspět. Tato funkce již je honorovaná, a to dosti dobře. Odhaduje se, že roční příjem předsedy dozorčí rady dosahuje zhruba 200 tisíc korun. Dobré přilepšení k platu. Ale nejde jen o odměnu. Jde především o vliv.

Kandidát za Věci veřejné Martin Svoboda před volbami prohlašoval, že nejde do politiky kvůli penězům. Kdo chceš, věř. Když se ukázalo, že jako „nestarosta“ má malou šanci na zvolení do dozorčí rady Vodárenské akciové společnosti, náhle nechtěl pracovat zdarma ani ve svazku. Ale proč přepustil místo Heřmanovi? Vysvětlení se nabízí. Možná by mohlo jít o nějakou tajnou dohodu. Třeba ohledně stavebních zakázek pro některou spřátelenou firmu. Outulný ve vodárenské skončil, nahradí ho Kapucín? Pravdou je, že by to v Třebíči, kde je stále více zřejmé, kdo že to za Heřmanovy nitky tahá, nebilo tolik do očí.

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 26 Duben 2011 07:17