Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře S prominutím 28. dubna
S prominutím 28. dubna PDF Tisk Email
Pátek, 28 Duben 2023 09:18

V Třebíči se připravuje spalovna odpadu
Už delší dobu se proslýchá, že v Třebíči se bude stavět spalovna komunálního odpadu. Na čtvrteční tiskové konferenci vedení města tento záměr redaktorovi iHoNem piotvrdil starosta Pavel Pacal. Tvrdil ovšem, že město o záměru nic moc neví. Nositelem tohoto projektu a investorem má být soukromá společnost, odpadové hospodářství je v režii svazku obcí. „Měla by to být společnost, která vlastní teplovody, jinak by to nemělo smysl“, tvrdil Pacal.

Spalovnu komunálního odpadu pro velké území již někdy v roce 2016 odmítli jihlavští občané v místním referendu. Spalovna měla stát v blízkosti průmyslového závodu, který občany sužuje výpary. V Třebíči by měla stát tato spalovna v těsné blízkosti města v průmyslové zóně, ovšem na katastru Kožichovic. Jestliže by tomu tak bylo, exhalacemi by Třebíč nebyla přímo zasažena, patrně ani obec Kožichovice. Díky převažujícím směrům větru by však v úvahu připadala Vladislav a okolní obce. Starosta Pacal připustil, že o záměru spalovny jednal se starostou Kožichovic. Ten jednání potvrdil. Obec však podporu tomuto záměru nevyjádřila.

Komunální odpad má být, podle slov místostarosty Pavla Janaty, svážen z území svazku obcí. To zahrnuje bývalý okres Třebíč a některé přilehlé obce, např. Brtnici. Kolik by tohoto odpadu ročně bylo a kudy by se do Třebíče vozil, netuší. Ani to, jaká technologie má být na spalování nasazena. „Jak jsem řekl, úvaha je zatím v ranném stádiu, jednalo by se o spekulace. To by vedlo jen k jitřením vášní“, tvrdil vrcholný představitel města.

Město Třebíč se podle Pavla Pacala snaží řešit problém skládkování. To bude od roku 2030 zakázáno a spalování bude jediná možnost likvidace komunálního odpadu. Radnici však prý v každém případě budou použité technologie zajímat. Neumí si představit, že by někdo povolil nebezpečné nebo nevyzkoušené technologie.

Jisté je, že bez spaloven se obce těžko obejdou. Občané zase legitimně očekávají, že tento záměr s nimi bude diskutován a že bude podroben přísnému hodnocení a všeobecným souhlasem, například v referendu.

Na tiskovce zazněla ze strany představitelů města mnohá závažná tvrzení. Naše redakce zjistila, že záměr není v tak ranné fázi, jak radní tvrdili. Na stole je již nejpozději od roku 2016. To vzbuzuje podezření. Proč radnice kolem toho mlží? Proč se majitel teplovodů odmítá vyjádřit? Budeme zjišťovat další informace a zveřejňovat je.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 28 Duben 2023 14:18