Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Jak volila Třebíč?
Jak volila Třebíč? PDF Tisk Email
Neděle, 15 Leden 2023 13:21

První kolo prezidentskýh voleb je za námi. Oproti minulým volbám jsou výsledky předvídatelnější. Přesto je zajímavé je trochu rozebrat, zejména ve vztahu k celostátním hodnotám.

Volební účast byla ve měsě Třebíč 69, 89%, tedy o 1,65% více než je celostátní hodnota (68,24%). To chválím.

V Třebíči vyhrál Andrej Babiš se ziskem 35,28%, dostal o 0,29% více než v republice. Petr Pavel byl druhý se ziskem 32,72% (oproti Babišovi o 2,56% méně), což je o 2,68% méně, než je republikový průměr. Je to poměrně malý rozdíl mezi levicovým populistou a občanským kandidátem, zejména na dříve „rudou Třebíč“. Levicové hlasy komunistů a socialistů posbíral především Andrej Babiš. Jenomže jich bylo jistě víc. Kde tedy zaparkovaly?

Zhruba půl procenta z nich oproti celostátnímu průměru si připsala Danuše Nerudová, získala 14,41%. Téměř procento jde na vrub konzervativního prolidoveckého Fišera. Skoro jedno procento navíc získal „okamurovec“ Bašta.

Zbylí kandidáti - Hilšer (2,52%), Diviš (1,36%) a Zima (0,68%) - se téměř přesně drželi celostátního průměru.

 

Celkově se tedy dá říci, že výsledek hlasování v prvním kole je s jednou výjimkou v souladu s republikou. Ale demokracie nemá vyhráno ani v Třebíči. Každý z nás si musí položit otázku, zda chceme mít v čele státu usvědčeného lháře a evidovaného agenta StB nebo demokratického prezidenta.

Čeká nás kampaň, alespoň jak Andrej Babiš v tiskovce naznačil, plná lží, napadání, výmyslů a podpásovek. V jednom však musím dát Babišovi zapravdu. Ano, my ho známe. Dobře známe. Já osobně proto nemusím poslouchat jeho „kňučení“ na spřátelených stanicích a hnojomet v jeho tisku. Raději si v televizi pustím nějaký dobrý film. A za dva týdny přijdu k druhému kolu voleb. Zlo můj hlas nedostane. A pevně doufám, že se občanům Třebíče podaří reparát!

František Ryneš

 

Aktualizováno Neděle, 15 Leden 2023 13:26