Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Rozhovory Rozhovor se šéfem dopravky Petrem Dobešem
Rozhovor se šéfem dopravky Petrem Dobešem PDF Tisk Email
Středa, 05 Leden 2011 23:54

Loňský rok byl z hlediska dopravní nehodovosti na Třebíčsku nepříznivý. Oproti roku 2009 došlo k navýšení prakticky ve všech parametrech. To bylo důvodem, proč jsme položili několik otázek vedoucímu dopravního inspektorátu v Třebíči Petru Dobešovi.

 

Kolik dopravních nehod policisté vloni na Třebíčsku šetřili?

V Třebíči jsme šetřili celkem 346 dopravních nehod a přijali jsme oznámení o 404 případech událostí v silničním provozu.

 

Můžete přiblížit, jaké nehody mají řidiči za povinnost oznámit policii?

Dopravní nehody, při kterých dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100.000,-Kč. Dále i v případech kdy dojde ke hmotné škodě na majetku třetí osoby, s výjimkou škody na vozidle, jehož řidič má účast na dopravní nehodě nebo škody na věci přepravované v tomto vozidle.

 

 

Jaký byl rok 2010 na třebíčských silnicích z hlediska následků?

V počtech úmrtí došlo oproti roku 2009 k navýšení o 4 oběti, když při dopravních nehodách zemřelo 10 osob.

 

Je ve statistice nehodovosti v loňském roce něco pozitivního?

Pouze došlo ke snížení počtu těžce a lehce zraněných osob. Těžce zraněných osob bylo 19, což je oproti roku 2009 pokles o 12 osob. Lehkých zranění bylo zaznamenáno 232, což je opět pokles oproti roku 2009 a to o 11 osob.

 

Jaké jsou hlavní příčiny dopravních nehod?

Nejvíce nehod je způsobeno z důvodu špatného způsobu jízdy, celkem jsme jich vyšetřovali 141, kdy mezi nejčastější nesprávný způsob jízdy patří nedodržení bezpečné vzdálenosti. Dále pak také nepřiměřená rychlost v 97 případech a nedání přednosti v jízdě v 46 případech.

 

Pokud už k vážnější dopravní nehodě dojde, co by měl řidič udělat?

V případě zranění poskytnout první pomoc, přivolat složky záchranného systému, nejlépe přes tel. číslo 112. Zajistit místo dopravní nehody a řádně jej označit, např. výstražným trojúhelníkem.

 

Co byste řidičům do nového roku popřál?

Co nejvíce kilometrů bez nehod.

 

Ptal se René Novotný

Aktualizováno Úterý, 18 Leden 2011 10:14