Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Ze sportu Ryneš bodoval na Mistrovství světa veteránů v šermu
Ryneš bodoval na Mistrovství světa veteránů v šermu PDF Tisk Email
Úterý, 16 Říjen 2018 08:00

Minulý týden se v italském Livornu konalo mistrovství světa veteránů v šermu. Zúčastnilo se ho více než 800 šermířů a šermířek z 60 zemí světa. Mezi nimi i třebíčský kordista František Ryneš, startující ve věkové skupině 60 až 69 let, kde bylo přihlášeno na 80 sportovců. A rozhodně se na planši neztratil.

Základní skupinu neměl vůbec lehkou. Náš borec nejprve těsně 4:5 prohrál s výborným Američanem Frankem Van Dykem, poté si 5:4 poradil s Bermuďanem Donaldem Trevorem a stejným poměrem s Britem Malcolmem. Pak poněkud smolně prohrál s Kanaďanem Royem Suzuki 3:5. Nad jeho síly byli dva nejvýše nasazení, Francouz Francois Ringeissen, nakonec bronzový, a Maďar András Halmos. Do vyřazovacích bojů tak postoupil až z 54. místa.

V první eliminaci mu los přisoudil Slováka Ludovíta Lubyho. Souboj to nebyl lehký, oba borci se dobře znají z turnajů v Česku i na Slovensku. Po nadějném vedení 7:3 se Lubymu podařilo několik překvapivých útoků, což mu vyneslo vedení 9:8. Ryneš však nezazmatkoval a pečlivým šermem utkání otočil a zvítězil nejtěsnějším rozdílem 10:9.

V boji o dvaatřicítku ho čekala nasazená jedenáctka, Graham Payne z Nového Zélandu. Ryneš se nezalekl zvučného jména a jasně ho porazil poměrem 10:5, čímž se postaral o jedno z největších překvapení dne.

Postoupit mezi posledních 32 už je velký úspěch. Zde narazil na skvělého Petera Barvestada ze Švédska. František Ryneš na něho bohužel nenašel účinnou zbraň a jasně prohrál 3:10. Jeho přemožitel byl nakonec ve finálové osmičce na šestém místě.

Celkově však lze hodnotit umístění na 17. až 32. místě mezi nejlepšími šermíři veterány světa velmi pozitivně.  Daleko za ním se umístili mnozí šermíři z velmocí v tomto sportu. Po loňském 62. místě se jedná o výrazné zlepšení.

Redakce iHonem.cz gratuluje svému šéfredaktorovi a přeje další úspěchy na šermířské planši. Příští rok se koná Mistrovství světa veteránů v Káhiře. Doufejme, že uspěje i tam, bude se jednat o jeho poslední vystoupení v kategorii „šedesátníků“.

Jan Zeman

 

Aktualizováno Úterý, 16 Říjen 2018 08:14