Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Ze sportu CELOŽIVOTNÍ ĎÁBEL PATRIK ELIÁŠ
CELOŽIVOTNÍ ĎÁBEL PATRIK ELIÁŠ PDF Tisk Email
Čtvrtek, 10 Listopad 2016 12:22

Vyhlášený český hokejista, rodák z Třince a reprezentant naší republiky na světových hokejových akcích Patrik Eliáš letos v dubnu oslavil kulatiny. Ve svých čtyřiceti letech snad dosáhl všeho, čeho se ve sportu dosáhnout dá. I tak se stále s aktivní kariérou odmítá natvrdo rozloučit a po zranění kolene se rozhodl vrátit zpět do zámořské NHL.

Sto osmdesát osm centimetrů měřící hokejová hvězda započala svou plodnou hokejovou kariéru na ledě Horácké Slavie Třebíč. Brzy však ukázal, že jeho kvality dalece přesahují rámec třebíčského hokeje, a již v sezoně 1992 / 1993, čili ve svých šestnácti letech, nastoupil v dresu extraligového Kladna. Ani zde se však příliš dlouho nezdržel, v rámci náboru NHL v roce 1994 byl vybrán klubem New Jersey Devils. Následující sezónu se však ještě v proslulém drese Ďáblíků na ledě neukázal a hrál za Albany River Rats v rámci americké nižší hokejové ligy AHL. V dalších letech se postupně začleňoval do trvalé soupisky mužstva New Jersey, vydobyl si neotřesitelnou pozici a stal se nepostradatelným článkem útočící řady Devils.

Velmi úspěšné, možná dokonce i neúspěšnější za celou kariéru vůbec, byly pro čtyřicátníka Eliáše sezóny 1999 / 2000 a 2000 / 2001. V prvně zmíněné napomohl významnou měrou New Jersay k zisku nejcennější hokejové ligové trofeje – Stanley Cupu. O rok později se sice New Jersey nedočkalo kýžené obhajoby Stanleyova poháru a smutně jejich putování za titulem skončilo těsně pod vrcholem. Ve finále bohužel Devils nestačili na tehdy našlápnutý celek Colorado Avalanche. Avšak pro Patrika Eliáše tato sezóna značila osobní maximum, kterého kdy v hokeji dosáhl. V bodování základní části ligy skončil na perfektním třetím místě a byl zařazen do All-Star týmu NHL. Zisku dalšího Stanley Cupu se ale ještě Patrik Eliáš dočkal o dva roky později.

V Eliášově případě lze říci, že je skutečně věrný pouze jednomu týmu. Po celou svou aktivní hráčskou kariéru v NHL vystupoval pod barvami New Jersey. Roční pauzu v rámci celkové výluky Americko – kanadské NHL si odbyl napůl v dresu znojemských Orlů a napůl v Ruské KHL za Metallurg Magnitogorsk. Od roku 2005 doposud hrál pouze s ďábelským „enkem“ na hrudi. Za klub celkově odehrál neuvěřitelných 1402 utkání, během nichž vstřelil 453 gólů a na 697 přihrál, skutečně neskutečná čísla, která z něj tvoří historicky nejproduktivnějšího hráče New Jersey.

I letos celá severní Amerika žije zápasy NHL, i vy si můžete adrenalinu i napětí užívat alespoň na dálku díky možnosti hokejového sázení na populárních internetových stránkách bet 365.

Patrik Eliáš se i letos zapojil do přípravy na novou sezónu. A to začátkem kalendářního roku měl Patrik plnou hlavu svého zraněného kolene. V lednu absolvoval artroskopickou operaci, po níž velmi záhy začal rehabilitovat. Tím, že mu zároveň končila smlouva v klubu, se dostal do slepé uličky. Po promaroděné sezóně dokonce svolil podepsat pouze zkušební smlouvu. Patrikovi se zalíbil zejména trenér Ďáblů John Hynes, který si velmi zakládá na herním projevu svých svěřenců. Po dlouhých dialozích mezi Eliášem a vedením klubu ještě v září nebyl stanovat žádný přesný termín, ke kterému by česká star musela do týmu nastoupit a vše bude odvíjet od aktuálních možností a přípravy.

Jan Pavelka