Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Ze sportu Další úspěch Ryneše na planši
Další úspěch Ryneše na planši PDF Tisk Email
Středa, 15 Květen 2013 07:39

Třebíčský šermíř František Ryneš navázal na svůj podzimní úspěch, kdy se na Mistrovství světa v šermu veteránů v rakouském Kremsu probojoval ve své kategorii nad šedesát let do finálové osmičky a skončil na senzačním sedmém místě.

Minulý víkend proběhlo v Itálii mistrovství Evropy. To se koná jednou za dva roky. Letos bylo hostitelem město Terni nedaleko od Říma. Obtížnost mistrovství Evropy je vyšší, než mistrovství světa. Je to dáno tím, že účast jednotlivých států není omezena. A tak soupeřili v jednotlivých kategoriích opravdu ti nejlepší Evropané.

František Ryneš nebyl mezi nasazenými, protože letos startoval na ME poprvé. Jeho základní sedmičlenná skupina proto byla jednou z nejtěžších. Mezi 64 nejlepší se probojoval jako číslo 43.

V následné eliminaci se utkal jen s nasazenými borci. V první eliminaci to byl Ital s francouzskými kořeny Jean-Piere Lenet, kterého porazil těsně 10:9. Těžkým soupeřem se ukázal jedenáctý nasazený Maďar Dezso Benedek. Ten již nad Rynešem vedl 6:2, ale změnou taktiky se podařilo našemu borci zápas vyrovnat a zvítězit opět nejtěsnějším rozdílem 10:9. Napínavý souboj zvedl diváky v hale ze sedadel.

V boji o „osmičku“ však již byl nepřekonatelnou překážkou zkušený Makedonec Anastasov, pravidelný účastník závěrečných kol světových turnajů. I když Ryneš již vedl 7:5, nedokázal dobře rozjeté utkání dotáhnout do vítězného konce a prohrál poměrem zásahů 8:10.

I tak je jeho umístění na devátém až šestnáctém místě v Evropě velmi cenné. Prakticky potvrdil dobrý výkon z loňského mistrovství světa, což je příslibem pro podzimní světovou soutěž ve Varně, kde již bude nasazen mezi nejlepší.

Jan Zeman

Aktualizováno Středa, 15 Květen 2013 07:50