Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Ze sportu Ryneš sedmý na mistrovství světa!!!
Ryneš sedmý na mistrovství světa!!! PDF Tisk Email
Úterý, 23 Říjen 2012 10:27

Od středy do neděle probíhalo v rakouském Kremsu Mistrovství světa veteránů v šermu. Na planši zkřížilo zbraně 671 nejlepších veteránských šermířek a šermířů z více než čtyřiceti zemí všech kontinentů. Bojovalo se fleretem, kordem a šavlí ve třech věkových kategoriích.

Největšího českého úspěchu v historii veteránského šermu dosáhl Třebíčan František Ryneš, který startuje v barvách Sokolu Brno I. V kategorii kordistů ve věku 60 až 69 let postoupil do finálové osmičky, kde se umístil na vynikajícím sedmém místě. Redakce gratuluje svému šéfredaktorovi!

Přitom základní sedmičlennou skupinu neměl vůbec lehkou. V ní postupně porazil později stříbrného Japonce Ejiči Ide, Rakušana Wilhelma Weinbergera, Nora Cord von Brandise a Michaela Schoelsse z Německa. Tato čtyři vítězství a jen dvě těsné porážky s Rusem Valerijem Kabašovem a Angličanem Grahamem Paulem znamenaly volný los v první eliminaci.

Ve druhé eliminaci se zranil jeho soupeř – šestnáctý nasazený Dán Joern Steffensen a souboj vzdal. Klíčové utkání bylo ve třetí eliminaci. V boji o finálovou osmičku Ryneš nastoupil proti turnajové jedničce, Američanu Jere Botheliovi. Utkání bylo vyrovnané až do stavu 8:8. Pak se českému reprezentantu podařilo aktivním šermem zatlačit soupeře do defenzivy, ten před hrozícím zásahem opustil kovový koberec a dostal za to trestný zásah. V časové tísni byl Američan nucen vsadit vše na jednu kartu. Špatně připravený útok Ryneš vykryl a zasadil svému soupeři desátý zásah. Největší favorit turnaje tak do finále na úkor našeho borce nepostoupil a obsadil deváté místo.

V osmičce byl již nepřekonatelnou překážkou zkušený Francouz Patrick Malafosse, v konečném účtování bronzový. Ujal se vedení hned v začátku zápasu a jeho náskok se Rynešovi nepodařilo smazat. Výsledek 6:10 po vyrovnaném boji však není s tak kvalitním soupeřem ostudou.

Celý turnaj kordistů „šedesátníků“ vyhrál olympijský vítěz a několikanásobný mistr světa Volker Fischer ze SRN. Druhému českému reprezentantu Janu Kučerovi z Karlových Var se tolik nedařilo a obsadil až 47. místo. I v ostatních disciplínách zůstali čeští borci v poli poražených.

Po vítězství v Mistrovství české republiky a prvním místě v celostátním žebříčku tak František Ryneš potvrdil vynikající formu i v nejvyšší světové soutěži. Není bez zajímavosti, že za ním zůstali z šermířských velmocí všichni Rusové, Italové, Maďaři i Poláci.

Jan Zeman

Aktualizováno Úterý, 23 Říjen 2012 12:51