Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Ze sportu Sokoli ponesou poselství
Sokoli ponesou poselství PDF Tisk Email
Pátek, 23 Září 2011 00:00

Už o víkendu odstartuje po celé České republice Sletová štafeta 2011. Štafeta zahájí přípravy oslav 150 let od založení Sokola a uspořádání XV. Všesokolského sletu, který se uskuteční v roce 2012. Ne jinak tomu bude i na Vysočině, kde bude oslavy hostit město Třebíč. Poselství urazí od pátku do neděle celkem 4 102 km, na Vysočině činí délka trasy 130 km.

Cílem štafety je osobní doručení sletových poselství ze sídel sokolských žup do ústředí Sokola v Praze – Tyršova domu, a to za jediný víkend. Donesená poselství se uloží do  vzducholodě, která je doručí prezidentu České republiky, který převzal nad oslavami 150. výročí založení Sokola záštitu.

V Kraji Vysočina bude slavnosti hostit město Třebíč. Karlovo náměstí ožije v sobotu 24. září od deseti hodin přehlídkou sokolských sportovních a kulturních aktivit. Především pro dětské diváky bude připraven skákací hrad, trampolíny a další sportovní vyžití. To vše díky sokolským dobrovolníkům a podpoře Města Třebíč a Kraje Vysočina.

 

Sokol je se svou stopadesátiletou historií nejstarší fungující organizací v novodobé historii České republiky. Měl významnou roli nejen při vzniku samostatného Československého státu, ale výrazně ovlivňoval další rozvoj celé společnosti. V současné době Česká obec sokolská sdružuje okolo 180 tisíc členů v 1 145 jednotách v celé České republice. Výročí 150 let od založení Sokola bude svátkem nejen pro členy sokolských jednot, ale pro všechny obyvatele České republiky.

 

Štafeta doputuje do Třebíče na slavnostní program, odkud bude vypravena na další cestu přes území Kraje Vysočina a v 15 hod. předána Sokolské župě Havlíčkově. V její režii štafeta přenocuje v Sokolském domě v Havlíčkově Brodě a v neděli 25. září bude v 11 hod. předána v Golčově Jeníkově do Středočeského kraje zástupcům župy Tyršovy.

 

Jan Nechvátal

Aktualizováno Neděle, 25 Září 2011 16:19