Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Ze sportu 400 tisíc na baseballové ME. Komu?
400 tisíc na baseballové ME. Komu? PDF Tisk Email
Pátek, 06 Květen 2011 07:34

Ve čtvrtek bylo na pořadu jednání třebíčského zastupitelstva i přidělení dotace z rozpočtu města baseballovému oddílu Třebíč Nuclears. Dotací 400 tisíc má být pokryt schodek při pořádání červencového ME kadetů. Předseda oddílu Jan Urbánek to v dopise zdůvodnil tím, že starosta Pavel Heřman (HZNR!) převzal nad šampionátem záštitu.

Součástí žádosti o příspěvek byl i předpokládaný rozpis výdajů. A ten je přinejmenším zarážející. Úctyhodných 140 tisíc má pokrýt ubytování a stravu českého národního týmu v Grand Hotelu v Třebíči. Za dalších 300 tisíc musí třebíčský klub uspořádat mezinárodní kongres.

Zastupitelka Naděžda Dobešová (ČSSD) je sedminásobnou mistryní světa v kuželkách a ve financování vrcholných soutěží se vyzná. „Je tady Jan Urbánek? Ráda bych mu položila pár otázek,“ dožadovala se Dobešová informací.

 

Jan Urbánek rozpačitě odpovídal. Těch 140 tisíc na reprezentační družstvo Česka prý byla podmínka baseballové asociace. Jenomže Dobešová ho usvědčila z nepravdy. Na asociaci se již informovala, pobyt platí ústředí. V čí kapse tedy peníze skončí? Také uspořádání kongresu prý bylo podmínkou asociace, konkurence uchazečů o pořadatelství prý byla velká a ostatní to nabízeli. Třebíč nemohla zůstat pozadu.

Dobešová namítala, že i další položky jsou nezdůvodnitelné. Na příklad na údržbu hřiště už klub Nuclears od města dostal 1,1 miliónu korun a nyní chce v rámci šampionátu další peníze. Urbánek tvrdil, že je to rezerva, kdyby třeba začalo pršet.

Ani se slibovanou propagací v televizi to není slavné. „Nějaký šot asi ano,“ přemítal Urbánek. Přenos ale nemůže slíbit, televize má jiné priority. Snad tak reportáž regionální stanice.

Někteří zastupitelé se pokusili navrhnout, že příspěvek 400 tisíc nebude pevná částka, ale bude maximální hranicí.

Diskuzi uzavřel Martin Svoboda (Kapucín-VV), který osvědčil, že do pořádání podobných akcí také vidí. „Je to diskuze o ničem, nedělejme ze sebe šašky. Jsou to kluci šikovní, určitě vám vše do poslední koruny vyúčtují a nevrátí nic,“ pokusil se o předpověď.

Urbánek se potil. Připustil, že vstupné přinese asi 40 až 50 tisíc, že klub jedná s dalšími sponzory, např. JE Dukovany. „Myslím, že peníze seženeme,“ tvrdil a na závěr svého vystoupení znovu pozval zastupitele na stříhání pásky nového stadiónu.

Urbánek měl pravdu. Zastupitelé nakonec třiadvaceti hlasy z dvaceti sedmi přítomných masivní injekci schválili. Ještě předtím prohlásil "poloviční" místostarosta Pavel Svoboda (TOP 09), že již dva roky není předsedou Nuclears a může tak hlasovat pro dotaci.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 26 Květen 2011 12:59