Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Ze sportu Eliáš, Erat, Sobotka v polovině sezóny
Eliáš, Erat, Sobotka v polovině sezóny PDF Tisk Email
Čtvrtek, 13 Leden 2011 10:08

Přehoupla se polovina kanadskoamerické NHL a my se nyní můžeme podívat na to, jak si vedou tři zástupci našeho města, Patrik Eliáš, Martin Erat a Vladimír Sobotka. Nutno hned na úvod poznamenat, že takovou početnou skupinou zástupců v NHL se hned tak někdo pyšnit nemůže. Z našich rivalů - ryzím odchovancem Jihlavy není nikdo, pouze v juniorce nastupoval Michal Rozsíval, který pochází z Vlašimi (stejně jako Michal Řepík). Z Havl. Brodu je už dlouho reprezentantem v NHL Radek Martínek, ze Znojma nikdo. Tři zástupce mají jen silné kluby jako Ostrava, Sparta, Plzeň, ale i např. Jindřichův Hradec (bří Michálkové, Kotalík)! To samozřejmě vypovídá i o celkové práci s mládeží, která je v Třebíči již dlouhodobě na velmi dobré úrovni.

Historicky druhý nejproduktivnějším Čechem v NHL je po Jaromíru Jágrovi Patrik Eliáš. Stále však jeho bodový stav není ani na polovině bodů Jágra. V této sezóně se mu nedaří, i když je mezi Čechy čtvrtý, celkově je 71, což je na borce jeho kalibru letos málo. Nutno podotknout, že se nedaří celému New Jersey, je zatím nejhorším týmem soutěže. Pro držitele dvou Stanley Cupů je to letos katastrofa! Patrik i tak vede suveréně bodování svého klubu a je též jedním ze dvou zástupců Česka v zápase hvězd NHL (druhým je Aleš Hemský). Martin Erat prožívá dosti smolnou sezónu a vinou mnoha zranění odehrál něco přes polovinu zápasů. Patří mu 15. příčka mezi Čechy v NHL se 17 body. Nejmladším zástupcem Třebíče je Vladimír Sobotka. Ten před sezónou měnil dres, z výborného Bostonu se stěhoval do průměrného St. Louis Blues. Bluesmenům se opět moc nedaří a svádí boj o postup do play off. Zato Sobotka šel herně nahoru a pohybuje se nyní i v první pětce týmu. Díky tomu má již 20 bodů a mezi Čechy je na 12 příčce. Jedná se pro něj o přelomovou sezónu, protože už teď má více bodů, než za celou loňskou sezónu v Bruins.

Celkově lze říci, že borci z Třebíče se v NHL neztrácí a dělají našemu městu a hokeji čest. Doufejme, že si své statistiky vylepší a snad kromě New Jersey, které je prakticky bez šance, si vybojují play off.  I když není rodákem, ani hráčem Třebíče, mnozí fanoušci berou za „svého“ ještě Tomáše Vokouna, který se do Třebíče přiženil. O něm se hovoří také často a je vidět v popředí statistik NHL. Mimochodem, např. ve vychytaných čistých kontech je druhý s 5 nulami. Také se mluví o jeho výměně do týmu, který má více šancí na Stanley Cup. Uvidíme co nás ještě čeká.

Jan Zeman

Aktualizováno Pondělí, 24 Leden 2011 10:37