Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Výstava Zapomenutí hrdinové
Výstava Zapomenutí hrdinové PDF Tisk Email
Čtvrtek, 16 Září 2010 11:46

V pátek 17. září 2010 v 18 hodin proběhne na arkádní chodbě Státního zámku v Náměšti nad Oslavou vernisáž výstavy nazvané Zapomenuté hrdinové. Tato výstava bude představena paní Dr. Johannou El-Kalak Haugwitz a panem Mgr. Tomášem Okurkou z Muzea města Ústí nad Labem.
Výstava bude zahájena v první den hudebního projektu Salieri v Náměšti, s nímž sice přímo nesouvisí, ale část této výstavy mapuje osudy poslední
generace soukromých majitelů zámku - rodiny Haugwitzů.
Slovo k výstavě: 

Mezi německy hovořícími občany bývalého Československa byli též odpůrci nacismu. V době ohrožení Československé republiky v roce 1938 prokazovali ochotu ji bránit, během nacistické okupace se doma či v emigraci zapojili do odbojové činnosti, někteří z nich byli nacistickým režimem vězněni nebo popraveni.

Tito lidé se po válce zpravidla nedočkali zaslouženého uznání, ale byli naopak jakožto příslušníci „provinilého“ německého národa vystaveni nenávisti české společnosti a znovu perzekvováni. V srpnu 2005 vydala vláda České republiky usnesení, v němž německým antifašistům z Československa vyjádřila své hluboké uznání a omluvu. Součástí vládního usnesení bylo i uvolnění finanční částky na projekt „Dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu, kteří byli po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřeními uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu“. V jeho rámci byly pořízeny desítky životopisných rozhovorů s pamětníky, proveden rozsáhlý archivní výzkum, vytvořena databáze německých antifašistů, uspořádány vědecké konference a přednášky, vydáno několik publikací a podobně.
V rámci projektu vznikla také výstava Zapomenutí hrdinové. Jejími autory jsou Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Muzeum města Ústí nad Labem a Národní archiv. Obecná část výstavy popisuje postavení německé menšiny v meziválečném Československu, postupný příklon většiny českých Němců k Henleinově Sudetoněmecké straně, pronásledování německých antifašistů po připojení Sudet k Německu v roce 1938, jejich podíl na protinacistickém odboji, další diskriminaci v poválečném Československu a okolnosti odchodu většiny z nich do Německa. O tom, jak osudově zasáhly historické události do života jednotlivých lidí, vypovídá šest na výstavě vylíčených životních příběhů. .

Marek Buš,
státní zámek Náměšť nad Oslavou
Aktualizováno Pátek, 15 Říjen 2010 06:45