Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Znojemské historické vinobraní
Znojemské historické vinobraní PDF Tisk Email
Pátek, 10 Září 2010 07:07

Pokud plánujete co o víkendu, máme pro vás zajímavý tip. Tento pátek a sobotu se koná tradiční znojemská slavnost vína a hlavně burčáku Znojemské historické vinobraní. Po oba dny se budete moci přenést do starých dob a vychutnat si atmosféru historických oslav. Jedná se o jednu z největších slavností u nás. Slavnost se koná po celém centru města, které je uzavřeno a přístupno pouze ze čtyř městských bran. Kromě bohatého a dobového občerstvení (kromě piva, vína a burčáku samozřejmě rožnění masa, a další chuťovky) je zde také mnoho jak historického tak kulturního programu. Na několika náměstích můžete celý den shlédnout různé kejklíře, divadla rytířské souboje a další historické atrakce (včetně mučení čarodějnic). V hradním příkopu v parku potom několikrát denně Velký rytířský turnaj na koních za účasti královské družiny.

 

Velký průvod s více než 500ty účinkujícími bývá vrcholem obou dnů. Noční páteční začíná ve 20:00 hodin a sobotní ve 14:00 hodin. Prochází celým centrem až na největší Masarykovo náměstí. Průvod družiny krále Jana Lucemburského a znojemských konšelů láká každý rok více než 20 tisíc návštěvníků. Letos se v roli královny představí znojemská rodačka Jitka Schneiderová a v roli princezny Vicemiss Veronika Chmelířová.

Skoro tradičně po svém otci převzal žezlo krále Marek Čapoun, znojemský herec. V kulturním programu se v pátek a v sobotu představí Gipsy cz, Lenka Filipová, skupiny Kryštof, Katapult, Peter Nagy, Petr Kolář, Michal David aj. Programem po celá odpoledne a večer provází Zdeněk Izer a v sobotu duo Genzer, Suchánek. V sobotu dopoledne pro děti vystoupí postupně Michal Nesvadba a Majda Reifová. Sobotní večerní ohňostroj na komponovanou hudba bývá dalším z vrcholů vinobraní. Pokud tedy nevíte co o víkendu, máte tip! (www.vinobrani.cz)

Jan Zeman

 

Aktualizováno Úterý, 14 Září 2010 13:44