Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Třebíčský židovský festival - mírné rozpaky
Třebíčský židovský festival - mírné rozpaky PDF Tisk Email
Pondělí, 02 Srpen 2010 07:42

Třebíčský židovský festival je minulostí. Tato významná událost si zaslouží malé ohlédnutí. Slavnostního zahájení ve čtvrtek v Zadní synagoze se zúčastnil velvyslanec Státu Izrael v ČR Jaakov Levy. Menoru již tradičně zapálila Marta Kottová, účast přijaly Helga Hošková a Marta Malá z Nadačního fondu obětem holocaustu. Zahájení byl přítomen senátor a herec Tomáš Töpfer, předseda brněnské židovské obce a třebíčský rodák Pavel Fried a  představitelé města Třebíče a hosté z České republiky a ze zahraničí. Zahájení festivalu bylo spojeno s vernisáží výstavy obrazů Sylvy Chludilové.


 

Součástí festivalu byly přednášky. Iva Steinová hovořila na téma "Symbolika židovských náhrobků", byla celkem zajímavá. Architekt Jaroslav Klenovský představil nejvýznamnější synagogy na našem území.
Tradičně vysokou úroveň mělo vystoupení třebíčské taneční skupiny YOCHEVED, která zaznamenala oproti loňsku výrazné zlepšení. Pro odvážné soubor zařadil novinku. Výuku židovských tanců.
Jedním z vrcholů festivalu byl, jako již tradičně, koncert Alexandera a Natalie Shonertových s názvem Židovské housle. I některé další koncerty měly dobrou úroveň. Jmenujme klezmerový soubor Létající rabín (na fotografii), který v sobotu nejprve koncertoval v uličkách Zámostí a potom i v Zadní synagoze.

Dobrý standard představují Dominik a Jiří Hoškovi a jejich violoncella. Výborné byly i sefardské balady v podání Hany Blochové, změna doprovodu nebyla na závadu. Koncentrace pěti koncertů do sobotního podvečera a večera však byla nad psychické síly mnoha posluchačů. Vůbec, zhuštění festivalu ze šesti do tří dnů se projevilo, spolu s poměrně vysokým vstupným, na účasti. Co se však opravdu výrazně projevilo negativním způsobem, byla neúčast hebraisty Jaroslava Achaba Heidlera a kantora Michala Foršta. Festival tak postrádal jakýkoliv duchovní rozměr, neoddělitelně spjatý s židovskou kulturou.

Dalším negativem byla absence obou Arnoštů – Goldflama a Lustiga. Důvodem byla nemoc druhého z nich a pracovní zaneprázdnění prvního.

Festival se celkem vydařil. Zasloužil by si větší diváckou a posluchačskou kulisu. Mírné organizační zmatky, způsobené pořadateli, bravurně zvládal moderátor Michal Malý, redaktor Českého rozhlasu Region. Evidentně selhala propagace a také chybný výběr termínu konání. Vždyť ve stejné době probíhal Týden židovské kultury v Holešově. Dva navlas stejně zaměřené festivaly v jednom termínu pro poměrně úzkou skupinu návštěvníků je hrubou chybou vedení Městského kulturního střediska. Přes nedostatky je nutno uspořádání festivalu hodnotit kladně. Škoda, že MKS Třebíč zrušilo další pravidelné akce v Zadní synagoze, věnované židovským svátkům během roku. Rozhodně by si zasloužily obnovení. Je to výzva pro nové vedení městské kultury, které jistě vznikne po podzimních komunálních volbách.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Srpen 2010 09:48