Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Židovský festival byl zahájen
Židovský festival byl zahájen PDF Tisk Email
Pátek, 30 Červenec 2010 08:40

Slavnostní zahájení festivalu židovské kultury proběhlo ve čtvrtek v Zadní synagoze za účasti velvyslance Státu Izrael v ČR Jaakova Levyho. Menoru již tradičně zapálila Marta Kottová, účast přijaly Helga Hošková a Marta Malá z Nadačního fondu obětem holocaustu. Zahájení byl přítomen senátor a herec Tomáš Töpfer, předseda brněnské židovské obce a třebíčský rodák Pavel Fried a  představitelé města Třebíče a hosté z České republiky a ze zahraničí. Starosta Ivo Uher v krátkém projevu vyjádřil podporu festivalu. Rozruch vzbudilo oblečení jeho milenky Simony Kafoňkové, která do synagogy přišla s nahými zády a odhalenými rameny. Zahájení festivalu bylo spojeno s vernisáží výstavy pečlivě provedených olejomaleb Sylvy Chludilové a koncertem v podání kytaristy Vladislava Blahy a klarinetisty Víta Spilky, kteří provedli židovské klezmery.

 


Následovala přednáška Ivy Steinové "Symbolika židovských náhrobků". Přednášející se však bohužel zaměřila spíše na představení kuriozit a úplně pominula duchovní rozměr, který je právě u židovských náhrobků stěžejní. I když úroveň zdaleka nedosáhla kvalit, jakých jsme byli zvyklí u Jaroslava Achaba Heidlera, byla přesto zajímavá.

Tradičně vysokou úroveň mělo vystoupení třebíčské taneční skupiny YOCHEVED, která zaznamenala oproti loňsku výrazné zlepšení.

Skutečným vrcholem večera byl, jako již tradičně, koncert Alexandera a Natalie Shonertových s názvem Židovské housle, program židovské hudby pro housle a klavír.

První den festivalu se vydařil. Festival by si však jistě zasloužil větší diváckou a posluchačskou kulisu.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 02 Srpen 2010 07:49