Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Folkové prázdniny v plném proudu
Folkové prázdniny v plném proudu PDF Tisk Email
Středa, 28 Červenec 2010 07:33

Už 25. ročník Folkových prázdnin byl v Náměšti nad Oslavou odstartován sice již minulou sobotu, návštěvníci se však stále mohou těšit na nespočet kvalitních vystoupení, ať již domácích či zahraničních účinkujících. Ve středu 28. července v hlavním programu s názvem Houslový obřad například na Joannu Slowinskou, která v Náměšti v minulosti již vícekrát zazářila. Nyní se představí se skupinou Muzykanci, dále vystoupí Helene Blum a Harald Haugaard Quintet z Dánska, Eliza Carthy a Aidan Curran z Anglie či Bezobratři. Čtvrteční program má název Písničkový obřad a návštěvníkům se v něm představí  například Karel Plíhal, Lenka Dusilová, Beata Hlavenková a Mercedes Peon ze Španělska. V pátek 30. července přijdou na řadu slovanské a karpatské obřady, s nimi pak maďarský Muzsikás, Dakha Brakha z Ukrajiny, slovenská Banda nebo domácí Docuku. Závěr Folkových prázdnin bude patřit především Jiřímu Pavlicovi a Hradišťanu, který se tentokrát setká s jihoafrickým hudebníkem Dizu Plaatjiesem či s domácími bubeníky Jumping Drums.

 

V přestávkách mezi jednotlivými koncerty je pro všechny připravena tzv. Oranžová scéna a s ní divadelní uskupení. Návštěvníci tak shlédnou divadlo Koráb, ÚDiF, Školu kouzel Jirky Hadaše a další. Krom večerních koncertů jsou připravena i noční vystoupení v kapli sv. Anny ve Špitálku a v kostele sv. Jana Křtitele. V kapli sv. Anny mohou návštěvníci každý den od 13:30 hodin rovněž navštívit tzv. Open scénu.

 

Folkové prázdniny provází jako každoročně velké množství dílen a workshopů, které probíhají souběžně hned na několika místech ve městě, a to v dopoledních i odpoledních hodinách. Na své si tak přijdou především nejmladší návštěvníci festivalu, nudit se však nebude ani jejich doprovod. Čeká na ně například divadelní, textová, tradiční animátorská, grafická, keramická či kovářská dílna na zámku v areálu Galerie 12, výroba pastýřských píšťal, smaltových šperků, vitráží a mnoho dalšího. Návštěvníci se mohou ubytovat v kempu za Špitálkem, využít služeb, k nimž patří mimo jiné již tradičně hlídání dětí v době večerních a nočních koncertů.

 

Vladimíra El Behani

Foto: Vladimíra El Behani

Aktualizováno Úterý, 03 Srpen 2010 08:56