Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Koncert na třebíčském zámku
Koncert na třebíčském zámku PDF Tisk Email
Sobota, 13 Říjen 2018 00:00

Muzeum Vysočiny Třebíč a Komorní orchestr ilharmonie Gustava Mahlera vás srdečně zvou na reprezentativní koncert HUDBA RODINY ROSÉOVÝCH

Filharmonie vznikla na počátku roku 2003 jako profesionální symfonický orchestr, do léta 2011 působila jako Komorní filharmonie Vysočina, v srpnu 2011, u příležitosti 100. výročí úmrtí hudebního velikána Gustava Mahlera, se přejmenovalana Filharmonii G. Mahlera. Po právní stránce je spolkem, tj. nestátní neziskovou organizací.

Dramaturgickým záměrem koncertu je přiblížit publiku na Vysočině působení hudebníků z rodiny Roséových, kteří byli blízkými příbuznými Gustava Mahlera.

 

Vztahu Arnolda, Eduarda a Almy Roséových, žijících a vystupujících na koncertních pódiích na přelomu 19. a 20. století a v jeho první polovině, se věnuje připravovaná publikace autora Zdeňka Geista, s níž koncert tematicky souvisí. Text přibližuje nejen pozadí rodinných poměrů zmíněných hudebních osobností, ale popisuje rovněž opakovaná vystoupení Almy Rosé v Jihlavě ve 30. Letech 20. století a jejich ohlas na veřejnosti, čemuž bude přizpůsobena programová skladba koncertu. Vzhledem k životním osudům zmíněných členů rodiny Roséových, jejich židovskému původu a pozdějšímu pronásledování nacisty, má připomenutí jejich hudební dráhy rovněž historicko-společenský rozměr.

23. října 2018 v 19 hodin Zámek Třebíč – Kamenný sál

V programu koncertu zazní skladby:Tomaso Albinoni – Sinfonia G Dur, 1. věta

Johannes Brahms – Liebeslieder Walzer Op. 52 č. 1–6

Franz Schubert – Smyčcový kvintet C Dur, 2. věta – Adagio

Petr Iljič Čajkovskij – Serenáda pro smyčcový orchestr

Op. 48, 2. Valčík

Antonín Dvořák – Serenáda Op. 22, 1. věta

Komorní orchestr Filharmonie G. Mahlera:

Jiří Jakeš – dirigent

Zdeněk Geist, Vladimír Holeš – průvodní slovo

Vstupenky v hodnotě 70 Kč je možné zakoupit na recepci muzea a také na pokladně MKS Třebíč.

Eva Novotná

 

Aktualizováno Čtvrtek, 11 Říjen 2018 07:54