Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Třebíčský židovský festival bez Heidlera a Foršta
Třebíčský židovský festival bez Heidlera a Foršta PDF Tisk Email
Pátek, 16 Červenec 2010 06:35

Za účasti izraelského velvyslance Jaakova Levyho a dalších čestných hostů bude 29. července zahájen Třebíčský židovský festival. I když ho současné vedení Městského kulturního střediska zredukovalo ze šesti na pouhé tři dny, má přesto co nabídnout. Na co se můžeme těšit?

Především na osvědčené aktéry festivalu houslového virtuóza Alexandra Shonerta a jeho matku – klavíristku, stále se lepšící třebíčský soubor Yochevet, na vyprávění spisovatele Arnošta Lustiga, populární klezmerovou skupinu Létající rabín. I letos budou večery věnovány koncertům, např. dívčí skupiny BRaGAS, ENSEMBLE DEREH nebo Martina Burse. Přemysl Vacek a Dana Blechová přednesou židovské písně ze španělského prostředí, Hoškovi přednesou skladby pro dvě violoncella. Promítání filmů z tématikou holocaustu jistě přispěje k oživení večerních programů. Filmový publicista Stanislav Motl představí některé své projekty. Tolik alespoň ve zkratce.

 

Třemi večery bude diváky provázet redaktor Českého rozhlasu Michal Malý, který již loni zaujal sympatickým a kultivovaným projevem. V rámci festivalu proběhne výstava obrazů výtvarnice Sylvy Chudilové.

Tolik k pozitivům festivalu. Letos však jsme svědky mnoha negativ. Velkým tahákem byl v minulých letech hebraista Jaroslav Achab Heidler, jehož strhující vyprávění o „Sladkém Požehnaném“ na pozadí hebrejských nápisů a náhrobních kamenů zdaleka přesahovalo rozměr naučného povídání. Také plzeňský kantor a operní zpěvák Michal Foršt patřil k představitelům duchovního proudu festivalu. „Paní ředitelka Štěpničková nemá Achaba Heidlera ráda, nepozvala ho“, komentoval neúčast zmíněných pracovník, který je s poměry v městském kulturním středisku dobře seznámen. Je to škoda. Oba filozofové mají široký okruh příznivců v Třebíči i v celé republice. Festival bude opět chudší, jak si každoročně zvykáme. Dalším negativem je poměrně vysoké vstupné. Téměř pět stovek za tři podvečerní programy se zdá příliš. Jistě se to promítne na návštěvnosti.

František Ryneš      

Aktualizováno Pátek, 30 Červenec 2010 09:01