Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Festival FŠEM
Festival FŠEM PDF Tisk Email
Čtvrtek, 27 Duben 2017 15:12

V pátek 28. dubna 2017 se ve velkém sále třebíčského Lihovaru uskuteční Festival Fšem, který spoluutváří filmové odpoledne, během něhož se promítnou dva dokumentární filmy s lidskoprávní tématikou. Paralelně proběhne výtvarný workshop v režii projektu Úhel pohledu a mladých umělců výtvarného oddělení ZUŠ Třebíč. Akci završí hudební večer s pestře nabitým programem.

RŮZNORODÉ SPOJENÍ

Projekt je jedinečný v myšlence poskytnout na jednom místě v jeden čas atraktivní program fajnšmekrům různých druhů zábavy. Své si najde divák dokumentárních filmů, ochránce životního prostředí, vyznavač správného životního stylu, bojovník za lidská práva, výtvarník, model, fanoušek alternativní rockové hudby, ale i fanoušek třebíčských spolků, projektů, organizací a zájmových kroužků. Do projektu se totiž zapojí organizátoři festivalu Jeden svět, exhibice Úhel pohledu, žáci a paní učitelky výtvarného kroužku ZUŠ Třebíč, ale též pracovníci Pekárny Vrátka, jejichž poctivé produkty budou na místě k zakoupení. Během celé akce bude k dispozici pivo a další nápoje Restaurace Lihovar.

MALÍŘEM NEBO MODELEM

V rámci výtvarné části si návštěvníci budou moci vyzkoušet hned několik rolí. Zaprvé mohou sledovat mladé umělce při práci, ti odvážnější se k nim mohou připojit či dokonce stát/sedět výtvarníkům modelem. Portrét si pak budou moci odnést jako originální suvenýr. Improvizovanou dílnu najdou příchozí venku u vstupu do sálu. Zde bude také viset velký formát, na němž se bude moci projevit doslova kdokoli. Podělí se tak na společném veledíle, které se stane vizuálem festivalu.

O JÍDLE I O TEXTILU

Filmový Festival Fšem nabídne divákům dva dokumenty z projektu Promítej i ty! Jako první se promítne dokument 10 miliard: Co máme na talíři?, který se zaměří na stránku životního prostředí a problému narůstající populace. Budeme v blízké budoucnosti schopni produkovat potraviny pro všechny na každý den?

Druhý film Co se nenosí zachycuje pátrání ve stopách módního průmyslu, od obchodních řetězců až k asijským velkovýrobnám, kdy estonská módní návrhářka ověřuje, jak je taková nadprodukce udržitelná, jak hazarduje se zdravím lidí a neúměrně plýtvá zdroji celé planety.

TROCHA HUDBY NA ZÁVĚR

Po kreativně-naučném odpoledni přijde hudební večer. Zazní garage-rocková kapela AngelHeaded Hipsters, dále indie-rockoví Psychocandy, jejichž EP Kings of Maybe bylo vyhlášeno časopisem Full Moon za 17. nejlepší deskou roku 2015. Festival Fšem zakončí divocí Thrashsurf ve stylu rychlé tvrdé muziky, poťouchlého humoru a snapbacků.

Nikola Piálková