Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury 31. NOVOROČNÍ VARHANNÍ KONCERT
31. NOVOROČNÍ VARHANNÍ KONCERT PDF Tisk Email
Pátek, 30 Prosinec 2016 08:59

TENTOKRÁT NA TÉMA: NOVÝ ROK. TAK BACHA!

Varhaník Baziliky sv. Prokopa v Třebíči a kastelán náměšťského zámku Marek Buš přednese na Nový rok svůj v pořadí 31. Novoroční varhanní koncert.

Jak již téma letošního koncertu napovídá, program bude věnován tvorbě Johanna Sebastiana Bacha, jehož dílu se žádný varhaník nemůže vyhnout. „Ta česká běžně používaná varovná průpovídka – dávej bacha – se mi vždy velmi líbila právě pro ono spojení se jménem slavného barokního skladatele. A protože jsem letošní koncert zaměřil právě na jeho skladby, dal jsem si toto heslo do názvu koncertu. U nás to dává vtipný smysl, v zahraničí by to nepochopili,“ přibližuje Marek Buš a dodává: „Varhany v třebíčské bazilice sice nejsou pro interpretaci barokních skladeb zcela ideální, ale to neznamená, že je varhaníci na nich nebudou hrát. Bach totiž patří k nejpevnějším pilířům světové hudební historie.“

Program je složen tentokrát z pouhých tří skladeb. První a poslední jsou díla variačního charakteru, druhá skladba je pak nejen pro Bacha typickou varhanní chorálovou předehrou.

Na úvod zazní Partita Sei gegrüsset, Jesu gütig (v překladu: Buď pozdraven, dobrotivý Ježíši). Nejprve se ozve výchozí stará luteránská píseň a po ní následuje celkem dvanáct variací na její téma, které jsou důkazem Bachova kompozičního mistrovství a dokonalé práce s nosným tématem. Bachovy partity pro varhany vznikaly na počátku 18. století, pravděpodobně okolo roku 1710, tedy v době, kdy Bach působil jako dvorní varhaník ve Výmaru u dvora vévody Wilhelma Ernsta.

Druhou skladbou je kouzelná chorálová předehra Wachet auf, ruft uns die Stimme (v překladu: Probuď se, hlas nás volá). Píseň vychází z podobenství o deseti pannách z evangelia sv. Matouše a v německé luteránské tradici byla pravidelně hrána a zpívána v období adventu a konce roku. Toto malé dílko bylo spolu s dalšími pěti Bachovými chorálními předehrami vydáno v roce 1748 ve sbírce „Sechs Chorale von verschiedener Art“ durynského hudebního vydavatele Johanna Georga Schüblera a skladby tak bývají nazývány Schüblerovými chorály.

Poslední skladba je taktéž na Bachovo téma, ale vznikla až v období vrcholného romantismu. Jedná se o varhanní přepis slavné Chaconny ze Sonáty d-moll pro sólové housle, který vytvořil na konci 19. století Wilhelm Middelschulte. „S touto skladbou se pojí zajímavý příběh. Middelschulte byl původem německý varhaník, pocházel z Porýní-Vestfálska. Od roku 1891 ale působil až do své smrti ve Spojených státech, kde se stal slavným a vyhledávaným varhaníkem, skladatelem a pedagogem. V Chicagu se v polovině 90. let setkal s italským fenomenálním klavíristou a skladatelem Ferrucciem Busonim. Busoni, stejně jako Middelschulte, komponoval traskripce Bachových děl a tak došlo k tomu, že tito dva hudebníci navzájem téměř soutěžili, kdo z nich napíše těžší a technicky náročnější verzi některého z Bachových děl. Navzájem si pak své kompozice věnovali. Tak došlo i ke vzniku opusu, který zazní na závěr koncertu a který v českém překladu nese název: Chaconne pro sólové housle, pro varhany převedená a Ferrucciu Busonimu věnovaná,“ představuje dílo Marek Buš. Jedná se o technicky náročnou skladbu, která je svým charakterem blízká vrcholným romantickým kompozicím Maxe Regera a kterou však lze na původně romantických varhanách třebíčské baziliky interpretovat. „Musím říci, že jsem v posledních šesti, sedmi měsících zažíval při přípravě této chaconny s pány Bachem a Middelschultem veliké dobrodružství,“ dodává Buš.

31. Novoroční varhanní koncert začíná v Bazilice sv. Prokopa v Třebíči jako vždy na Nový rok v 15 hodin. Vstup je volný a zdarma.

31. NOVOROČNÍ VARHANNÍ KONCERT. Tentokrát na téma: NOVÝ ROK. TAK BACHA!

Bazilika sv. Prokopa v Třebíči


Neděle 1. ledna 2017, 15 hodin

Marek Buš – varhany

Program:

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685 – 1750)

WILHELM MIDDELSCHULTE (1863 – 1943)

BACH:
PARTITA: SEI GEGRÜSSET, JESU GÜTIG (BWV 768)

BACH:
WACHET AUF, RUFT UNS DIE STIMME (BWV 645)

BACH / MIDDELSCHULTE:
CHACONNE FÜR VIOLINE SOLO (BWV 1004)

FÜR ORGEL ÜBERTRAGEN UND FERRUCCIO BUSONI GEWIDMET

Marek Buš