Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Händel přijíždí do Třebíče
Händel přijíždí do Třebíče PDF Tisk Email
Pondělí, 31 Říjen 2016 13:03

Známý třebíčský soubor Musica animata spolu s Ad Hoc Quartetem a Smyčcovým orchestrem ZUŠ nachystal pro své posluchače na letošní podzim a zimu opravdovou perlu, jedno z vrcholných děl hudební barokní tvorby - oratorium Georga Friedricha Händela MESIÁŠ. Jde o skladatelovo nejvýznamnější a nejpopulárnější dílo, které v průběhu staletí získalo až ikonickou hodnotu. Obsahuje i proslulý sbor "Aleluja", který patří mezi nejznámější kompozice klasické hudby vůbec. Po koncertech v Přibyslavicích, Budišově, Náměšti nad Oslavou, Stařči, Slavkově, Hodoníně, Veselí nad Moravou a Jaroměřicích nad Rokytnou uvádí toto oratorium Musica animata poprvé i v Třebíči.
Zveme vás tedy v sobotu 12. listopadu v 19 hod. do kostela sv. Martina v Třebíči, kde budete mít možnost za dobrovolné vstupné prožít hluboké poselství této nadčasové skladby v provedení velkého smíšeného pěveckého sboru, sólistů a orchestru (je potřeba přijít včas, protože prostor kostela je omezený). Provedeny budou všechny sborové části a výběr nejlepších částí sólových. Tento projekt je finančně podpořen městem Třebíč. Cit.: "Bylo by mi líto, kdyby moje dílo posluchače jen pobavilo. Přál bych si, aby zásadně ovlivnilo jejich život". G. F. Händel.

Přeji všem návštěvníkům našeho koncertu odvahu nezůstat jen u pouhého konzumu bezesporu krásné barokní hudby, ale zajet „na hlubinu“ a otevřít rozum i srdce podstatným skutečnostem obsaženým v tomto díle. Přeji každému odvahu k radosti z poznání pravdy, odvahu k prožití poselství této nadčasové skladby, která v době módní a pohodlné relativizace všech životních hodnot představuje Toho, který chce a má moc nás vyvést ze strachu k radosti, ze zmatku do jistoty, ze smrti do života. Bez tajemna, bez magie, bez senzace, pouze s naším souhlasem....
Karel Tomek, dirigent.

Účinkují: Musica animata, Smyčcový orchestr ZUŠ Třebíč, Ad Hoc Quartet Třebíč (um. vedoucí Vít Coufal) a sólisté.

Karel Tomek