Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Dny otevřených ateliérů v Kraji Vysočina
Dny otevřených ateliérů v Kraji Vysočina PDF Tisk Email
Neděle, 09 Říjen 2016 00:00

Bilance 6. ročníku

Minulý víkend, v sobotu 1. a v neděli 2. října se konal již 6. ročník podzimních slavností výtvarného umění a uměleckých řemesel v Kraji Vysočina. Na Pelhřimovsku, Žďársku, Třebíčsku, Jihlavsku a Havlíčkobrodsku se pro veřejnost otevřely ateliéry umělců, uměleckých škol i výstavní sály muzeí a galerií.

Otevřených ateliérů se i tentokrát zúčastnily na dvě stovky tvůrců ve svých ateliérech, dílnách a galeriích, kteří představovali svá díla i tvůrčí zázemí. Návštěvníci se s autory a jejich dílem osobně seznámili, v některých ateliérech si lidé mohli použité výtvarné techniky a postupy vyzkoušet. Řada návštěvníků také využila příležitost k nákupu uměleckého díla.

Počasí umělcům i jejich návštěvníkům přálo i letos, takže se bilance návštěvnosti, dle podpisových archů, vyšplhala k rekordnímu číslu 12 000 návštěvníků. Potvrzuje se, že na Vysočině jsou šikovní, pracovití a tvůrčí lidé a že o uměleckou a řemeslnou tvorbu je zájem. Dny otevřených ateliérů dávají prostor pro prezentaci tvůrců a ohlasy návštěvníků signalizují, že má smysl je pořádat i nadále.

Dny otevřených ateliérů jsou hrazeny z rozpočtu Kraje Vysočina, generálním sponzorem je Nová tiskárna Pelhřimov a organizačně je zajistil tým organizátorů z Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod. Záštitu na akcí měla tradičně radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Kraje Vysočina RNDr. Marie Kružíková.

Propagační bulletiny s adresami tvůrců byly k dispozici v infocentrech měst a obcí a na informačních místech. Byla zajištěna i kontaktní kampaň ve všech okresech kraje a rozdáno na dva tisíce brožurek přímo občanům. Aktuální informace byly dostupné na www.vysocina-kultura.cz a na facebookových stránkách. Přehled výtvarníků s adresami byl otištěn také v krajských novinách Kraje Vysočina.

Akce se tradičně koná i v dalších příhraničních regionech. Kromě Vysočiny se návštěvníkům již představili také tvůrci v Jihočeském kraji a Jihomoravském kraji, v polovině října v Dolním Rakousku, kde akce před lety vznikla.

Jiří Jedlička, František Štibor, Jan Hovorka

 

Na závěr ještě reakce z Třebíče:

Dobrý den,

píšu ohledně Dnu otevřených ateliérů v Galerii Malovaný dům a Expozici Franta. Obě galerie zaznamenaly během víkendu nadprůměrnou návštěvnost. V Expozici Franta to bylo kolem 65 návštěvníků (přesné číslo již máte), v Galerii Malovaný dům to bylo rovných 50 návštěvníků, což považuji za pozoruhodné číslo. V Expozici Franta navíc proběhla komentovaná prohlídka, které se účastnilo cca 10 lidí (zde jsem předpokládala poněkud větší návštěvnost, i vzhledem k tomu, že jsme se docela zaměřili na propagaci). V Galerii Malovaný dům žádná speciální akce neprobíhala, přesto si výstavu pana Michala Landy přišlo prohlédnout dost návštěvníků.

Akci tím pádem považuji za úspěšnou. Každá noha v galerii je vítána :-)

S pozdravem,

Aneta Dohnalová