Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury FINŠTÍ UMĚLCI NA NÁMĚŠŤSKÉM ZÁMKU
FINŠTÍ UMĚLCI NA NÁMĚŠŤSKÉM ZÁMKU PDF Tisk Email
Středa, 14 Září 2016 00:00

Pauliina Fred a Aapo Häkkinen zahrají v zámecké knihovně

V pořadí 26. Zámeckým koncertem vyvrcholí v sobotu 17. září letošní hudební sezóna na zámku v Náměšti nad Oslavou. Koncerty pořádané správou zámku a paní Johannou Haugwitz El-Kalak navazují na bohatou hudební tradici zámku z první poloviny 19. století, kdy byla Náměšť významným hudebním centrem. Právě na tento kulturní odkaz je zaměřena dramaturgie současných koncertů. Jsou představována díla autorů, kteří byli v centru pozornosti tehdejšího majitele panství Jindřicha Viléma Haugwitze, zároveň jsou zváni významní účinkující zaměřující se na kvalitní dobovou interpretaci hudby období baroka a klasicismu.

„Sobotní koncert nebude výjimkou. V programu složeném z děl Johanna Sebastiana Bacha, Carla Philippa Emanuela Bacha a Franze Xavera Richtera se totiž představí přední světový cembalista Aapo Häkkinen spolu s flétnitskou Pauliinou Fred“, říká kastelán zámku Marek Buš.

Aapo Häkkinen získal mnoho mezinárodních ocenění, koncertoval téměř ve všech zemích Evropy, ve Spojených státech, Mexiku, Jižní Americe, Asii i Austrálii, vydal řadu nahrávek u prestižních hudebních vydavatelství, vyučuje na Sibelius Academy a na různých mistrovských kursech po celém světě. Současně je uměleckým vedoucím Helsinki Baroque Orchestra, s nímž se kromě jiných autorů zaměřuje i na dílo Franze Xavera Richtera, který se narodil v roce 1709 v Holešově a jehož tvorba je u nás stále hrána méně, než by si pro svou kvalitu zasloužila. I Richterova skladba během sobotního večera na náměšťském zámku zazní.
Sólistkou tohoto tělesa je též flétnistka Pauliina Fred, která se na sobotním koncertu v zámecké knihovně představí spolu s Aapo Häkkinenem.

„Pro zajímavost  je ještě možné uvést, že Aapo Häkkinen bude hrát na špičkovou kopii německého dvoumanuálového cembala postaveného v roce 1710 Michaelem Mietkem, kopie je dílem Jana Bečičky, Stanislava Hüttla a Petra Šefla. Jedná se o nástroj, který je ideální právě pro repertoár, jenž jsme s oběma umělci pro letošní koncert zvolili“, doplňuje Buš.

Vstupenky na tento výjimečný koncert lze rezervovat na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na telefonním čísle 568 620 319.

Marek Buš