Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Muzeum Vysočiny Třebíč vás zve na výstavu
Muzeum Vysočiny Třebíč vás zve na výstavu PDF Tisk Email
Neděle, 04 Září 2016 15:39

Zdeněk ŠTAJNC výběr z tvorby

Na první výstavě v nově otevřené galerii Tympanon bude představen soubor děl třebíčského výtvarníka Zdeňka Štajnce (*1948), jenž autor daroval do muzejních sbírek v loňském roce.

Pro Zdeňka Štajnce je charakteristické významové i estetické přehodnocování významů nalezených tištěných materiálů, do nichž zasahuje různými způsoby a zkoumá vztah daného s nově přidaným. Základem mu jsou mapy, partitury, reprodukce obrazů, texty či fotografie z kalendářů, které nově interpretuje pomocí dekalku, drippingu, koláže, froasáže a alchymáže nebo do nich vpisuje vlastní automatické texty, rýsuje přímky, kružnice či další geometrické tvary.

Vztah mezi původní tiskovinou a její novou interpretací často podtrhuje hravým názvem. Zdeněk Štajnc patří se Zdeňkem Šplíchalem, Milanem Nestrojilem a Miroslavem Pálkou k zakládajícím členům třebíčské Skupiny 4, která vznikla v šedesátých letech a jejíž členové, v částečně proměněném složení, společně vystavují dodnes. Na jejich výtvarný projev měl zásadní vliv třebíčský básník, výtvarník, překladatel a pedagog Ladislav Novák. Díky němu se mladí výtvarníci mohli seznámit s aktuálním světovým uměním a byl pro ně, zejména díky své nekonformní umělecké cestě, vzorem.

Zámek Třebíč – galerie Tympanon. Slavnostní zahájení výstavy v pátek 9. září 2016 v 17 hodin. Výstavou Zdeňka Štajnce otevíráme novou galerii Tympanon. Galerie se nacházíve východním křídle zámku a výstavy zde budou zaměřeny především na regionální výtvarníky a fotografy.

Eva Novotná