Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Galerie Kruh: Radko Raška
Galerie Kruh: Radko Raška PDF Tisk Email
Neděle, 08 Květen 2016 00:00

Aktuální počin Galerie Kruh v třebíčském Zámostí je výstava „malíře Šumavy“, Radko Rašky. Jeho lyricky laděné oleje většinou malého a středního formátu mají svou nekomplikovaností blízko srdci diváka.

Výstava bude v galerii ke zhlédnutí v době od 12. května do 8. června. Vernisáž proběhne 12. května v 17.30. Úvodní slovo Alena Rašková, na kytaru zahrají klasické skladby synové umělce.

Radko Raška pochází ze Šumavy. Vzděláním je ekonom. Mnoho času v mládí prožil venku, ve volné přírodě. Rád kreslil, tužkou a pastelkami. První Mánesovy barvy a kus plátna si koupil v sedmnácti. Ve volném čase se učil malovat sám, učil se z pokusů i omylů.

V roce 1990 začal malovat více a v následujících třech letech namaloval přes 150 obrazů a obrázků. Pak následovaly roky, kdy se věnoval kariéře ve své profesi a na malování zbývalo málo času. Novým podnětem a inspirací pro návrat k malování se stala návštěva u přátel ve Francii v roce 2003. Na přání manželky vzal plátno a pustil se do malování. Inspirace měl dostatek. Od toho času již opět maluje častěji, i když ne pravidelně.

V roce 2006 v létě uspořádal výstavu ve Kdyni. V letech 2007 a 2008 vedl kurzy malování v Giens, v Provance pro klienty cestovní kanceláře Campana Tour.

Olga Pánková

 

Aktualizováno Úterý, 03 Květen 2016 11:31