Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Galerie kruh představuje
Galerie kruh představuje PDF Tisk Email
Úterý, 15 Březen 2016 00:00

Galerie Kruh na ulici Leopolda Pokorného v Zámostí ve spolupráci se Svazem výtvarných umělců Vysočiny již tradičně pořádá úspěšné výstavy regionálních umělců. Vystavuje, kromě prezentace koněšínské keramiky, především ukázky z díla výtvarníků regionu Vysočina. Nyní připravuje výstavu malíře Josefa Marka a uměleckého kováře Leopolda (Poldi) Habermanna. Výstava bude ke schlédnutí v době od 17. března do 13. dubna 2016. Vernisáž proběhne 17 března v Galerii Kruh.

Josef Macek (narozen 12.3.1938 Sázava) Po absolvování gymnázia v Novém Městě vystudoval Pedagogický institut . Celý život působil jako pedagog zaměřený na český jazyk, dějepis a výtvarnou výchovu. Z toho vychází i jeho malířská tvorba. Soustavně se věnuje tvorbě od 80. let, kdy hledá díky neutěšené politické situaci prostor k sebevyjádření a seberealizace. V Jihlavě našel mnoho přátel, se kterými konzultoval svou tvorbu. Umělecky sympatizuje s hnutím „Nových divokých“ a s „Novou vlnou“, se kterou ho spojuje zaměření na humanistický obsah díla. Jeho obrazy se zaměřují na kompozici, snaží se podtrhávat dynamiku, rozevlátost, současně však respektuje hlubší rovinu vnitřního řádu.

Od roku 1985 je členem Sdružení výtvarných umělců Vysočiny a Unie výtvarných umělců ČR.

Výstavy: Uspořádal mnoho samostatných výstav v Jihlavě, Žďáře n. S., v písku, v Jaroměřicích n. R. a jinde. V rámci společných třicítky výstav představil své dílo v Berlíně, Havlíčkově Brodu, Třebíči, v Prostějově i jinde.

Leopold („Poldi“) Habermann (narozen 9. 9. 1955 v Jihlavě) je umělecký kovář. Studium: 1974 Ústředí uměleckých řemesel, umělecký kovář a restaurátor kovu, 1989 mistr umělecké řemeslné práce v oboru uměleckého kovářství, 1990 absolvent evropského restaurátorského kurzu památek v Benátkách CENTROEUROPEO UNESCO. Je člen Sdružení výtvarných umělců Vysočiny při Unii výtvarných umělců ČR.

Výstavy: Poldi Habermann vystavuje svá díla od roku 1976. Od té doby se zúčastnil více než čtyřiceti výstav v české republice i v zahraničí jako například EXPO 76 (Mnichov), Světová výstava (Friedrichshafen, BRD), Světová výstava soch a plastik „Art competition sculpture" (New York, USA), mezinárodní přehlídka (Aachen BDR), V. bienále Veroli (Itálie), výstava v Musees Francie (Ville de Rouen, Francie), výstava na Státním zámku Jaroměřicích nad Rokytnou, výstava v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě nebo výstava SVUV v muzeu města Vysočiny v Pelhřimově. Dále se účastní mezinárodních setkání uměleckých kovářů Hefaiston, pořádaných každoročně na hradě Helfštýn.

Olga Pánková