Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Zvítězila loutkářská klasika
Zvítězila loutkářská klasika PDF Tisk Email
Neděle, 28 Březen 2010 18:59

Krajská soutěžní přehlídka amatérských loutkářských souborů Třebíčské loutkářské jaro zná vítěze svého čtyřiačtyřicátého ročníku, který se uskutečnil v sobotu 27. března. Mezi sedmi soubory ze tří krajů vybírala odborná porota možného účastníka prestižní přehlídky Loutkářská Chrudim. Byť to neměla trojice poradců jednoduché, sjednotila se nakonec v názoru, že nominaci a tím také vítězství v krajském kole udělí souboru Říše loutek Domu kultury Kroměříž. Ten sehrál klasickou pohádku Povídání o pejskovi a kočičce, za níž navíc získal cenu za nejlepší loutkohereckou práci.

 Porota dále doporučila na Loutkářskou Chrudim Divadelní a loutkářský soubor Blučina s hrou Míček Flíček. Vedoucí Hana Kratochvílová získala navíc cenu za dlouholetou práci s dětmi. Loutkářský soubor Hinomaru Kyjov, který překvapil japonskou národní pohádkou Broskevníček Momotaró, je druhým doporučeným souborem. Petr Moudrý za tento počin získal i cenu pro nejlepšího vypravěče a japanaloga.

 

Přehlídka dokázala, že loutkové divadlo se vrací na výsluní divadelní práce – ať již v klasické nebo experimentální podobě. Svědčí o tom konečně i letošní zvýšený zájem diváků. Těch platících, vyjma tedy členy soutěžících souborů, přišlo 442. A to je velkým příslibem do příštího, už pětačtyřicátého ročníku Třebíčského loutkářského jara.

(Pro úplnost: nominace znamená přímou účast na Loutkářské Chrudimi, doporučení je cestou do širšího výběru, o účasti rozhodne tamní poradní sbor)

 

František Jůza

Aktualizováno Středa, 31 Březen 2010 11:23