Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Hynek Luňák v Galerii Kruh pokračuje
Hynek Luňák v Galerii Kruh pokračuje PDF Tisk Email
Čtvrtek, 21 Leden 2016 08:09

O tom, že Galerie Kruh v třebíčském Zámostí připravila zajímavou výstavu grafiky a kresby zesnulého výtvarníka Hynka Luňáka, jsme již referovali. Patřil mezi výrazné třebíčské umělce, ale jeho tvorba se neomezovala jen na regionální témata. Právě naopak. Pro milovníky Luňákova díla máme dobrou zprávu. Výstava je prodloužena do 10. února. Obrazy lze v galerii také zakoupit.

Hynek Luňák (1926 až 2014) se narodil v Praze, téměř celý život však prožil v Třebíči, přesněji od roku 1950. Od útlého mládí se věnoval výtvarnému umění, zejména kresbě a grafice. V jeho díle se zrcadlí technická profese konstruktéra pletacích strojů v Západomoravských strojírnách (později Elitex a Uniplet). Díky svému povolání pobýval často v zahraničí. Oblíbil si Itálii a Francii, inspiraci však nacházel i v Bulharsku, Rumunsku či Rusku. Technické motivy (cyklus Jeřáby) střídala fantazijní témata fantazijní (cyklus Fantazie), inspirován například pohledy na antická města v kombinaci s geometrickými obrazci či technickými vynálezy (cykly Brány, Odyssea). Rád ztvárňoval zaniklou krajinu v povodí Jihlavky (cyklus Řeka), miloval Třebíč, které také věnoval stejnojmenný cyklus. Velkou láskou Hynka Luňáka byla Praha. Tam trávíval podstatnou část roku a zachytil její krásy v rozsáhlém cyklu Praha.

Přehled jeho výstav je téměř nekonečný. K padesátce kolektivních instalací je třeba přidat i individuální výstavy, např. ve Forencii (1970), v Jihlavě (1975) v Praze (1978), v Brně (1987), Velkém Meziříčí (1978), Námešti n. O. (1994) v Jindřichově Hradci (2006) a také desítku výstav v Třebíči, v různých galeriích (1977 – 2014).

Přijďte se podívat na jedinečné litografie a kresby Hynka Luňáka. Kdo ví, možná, že zde najdete hodnotný dárek pro své blízké.

Olga Pánková