Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury 30. NOVOROČNÍ VARHANNÍ KONCERT
30. NOVOROČNÍ VARHANNÍ KONCERT PDF Tisk Email
Neděle, 27 Prosinec 2015 22:33

TENTOKRÁT NA TÉMA: OSLAVA S PŘÁTELI

Varhaník Baziliky sv. Prokopa v Třebíči a kastelán náměšťského zámku Marek Buš přednese na Nový rok svůj jubilejní 30. Novoroční varhanní koncert. „Když jsem s koncerty před třiceti léty začínal, ani mě nenapadlo je počítat. Postupně se staly v Třebíči novoroční tradicí a přijali je za své i posluchači, nejen já. Před deseti roky mi tatínek řekl, zda vím, že mám už dvacátý. Od té doby už je počítám,“ říká varhaník.

Zatímco zpočátku sestavoval program spíše nahodile ze skladeb, které měl právě oblíbené, v poslední dekádě se snaží program tematicky komponovat a přinášet posluchačům i méně známé skladby či kompozice méně hraných autorů, které nakonec utvoří zajímavou hudební mozaiku.

„Letos jsem chtěl výročí jen tak radostně oslavit. Pozval jsem své čtyři dobré přátele, kteří byli ochotni se mnou ve svém volném čase nezištně muzicírovat. Společně si chceme novoroční odpoledne užít a poděkovat za to, že můžeme hudbu nejen vnímat, ale také ji hrát. Je to dar, který nás spojuje,“ přibližuje Buš.

Program koncertu bude složen výhradně z hudby českých autorů. Na úvod zazní dvě písně barokního skladatele Adama Michny z Otradovic, na které náš přední současný varhaník Jaroslav Tůma zkomponoval variace ve stylu různých barokních autorů. Tyto přikomponované skladby jsou důkazem Tůmovy detailní znalosti staré varhanní hudby. Variace na Michnovu Vánoční rosičku jsou tak psané ve stylu Jana Pieterszoona Sweelincka, nizozemského skladatele přelomu 16. a 17. století, partita na téma následující písně Allegro na nebe vstupujícího Krista Ježíše je zase psána ve stylu německého varhaníka a komponisty Johanna Pachelbela. Michnovy písně zazpívá Eva Lojdová.

Druhá část programu bude patřit Antonínu Dvořákovi a jeho Bagatelám (tedy maličkostem) pro dvoje housle, violoncello a harmonium. Těchto pět drobných skladbiček zkomponoval Dvořák v květnu 1878 a hned v únoru následujícího roku osobně hrál part harmonia při prvním provedení v Praze. Ještě téhož roku byly skladby poprvé vydány u Nicolause Simrocka. Na třebíčském novoročním koncertu zazní smyčcové party v podání Víta Coufala, Jakuba Lojdy a Anny Bobkové.

Závěr koncertu bude patřit Leoši Janáčkovi a jeho Postludiu z Glagolské mše. „Tato bouřlivá část Janáčkovy Glagolské mě vždycky fascinovala. Varhaník se musí nejprve pracně prokousat všemi záludnostmi Janáčkova zápisu, ostinata v pedálu, kvartolami či záplavou béček a křížků, aby pak doslova zavalil posluchače lavinou jeho nádherné hudby. Moc se na to těším,“ říká Marek Buš.

30. Novoroční varhanní koncert začíná v Bazilice sv. Prokopa v Třebíči jako vždy na Nový rok v 15 hodin. „A vstup je zdarma. Po celý rok budeme za vše platit, tak ať je aspoň kousek muziky na jeho počátku bezplatným dárkem,“ dodává Buš.

Marek Buš – varhany

Eva Lojdová – zpěv
Vít Coufal – housle
Jakub Lojda – housle
Anna Bobková – violoncello

Program:
Adam Václav Michna (1600 – 1670) / Jaroslav Tůma (1956):
Vánoční rosička / Variationi sopra
Allegro na nebe vstupujícího Krista Ježíše / Partite diverse sopra il corale

Antonín Dvořák (1841 – 1904):
Bagately pro dvoje housle, violoncello a harmonium, op. 47

Leoš Janáček (1854 – 1928):

Marek Buš