Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Hynek Luňák v Galerii Kruh
Hynek Luňák v Galerii Kruh PDF Tisk Email
Středa, 09 Prosinec 2015 09:13

Galerie Kruh v třebíčském Zámostí připravila na předvánoční čas zajímavou výstavu. Grafiky a kresby loni náhle zesnulého výtvarníka Hynka Luňáka. Patřil mezi výrazné třebíčské umělce, ale jeho tvorba se neomezovala jen na regionální témata. Právě naopak.

Hynek Luňák (1926 až 2014) se narodil v Praze, téměř celý život však prožil v Třebíči, přesněji od roku 1950. Od útlého mládí se věnoval výtvarnému umění, zejména kresbě a grafice. V jeho díle se zrcadlí technická profese konstruktéra pletacích strojů v Západomoravských strojírnách (později Elitex a Uniplet). Díky svému povolání pobýval často v zahraničí. Oblíbil si Itálii a Francii, inspiraci však nacházel i v Bulharsku, Rumunsku či Rusku. Technické motivy (cyklus Jeřáby) střídala fantazijní témata fantazijní (cyklus Fantazie), inspirován například pohledy na antická města v kombinaci s geometrickými obrazci či technickými vynálezy (cykly Brány, Odyssea). Rád ztvárňoval zaniklou krajinu v povodí Jihlavky (cyklus Řeka), miloval Třebíč, které také věnoval stejnojmenný cyklus. Velkou láskou Hynka Luňáka byla Praha. Tam trávíval podstatnou část roku a zachytil její krásy v rozsáhlém cyklu Praha.

Přehled jeho výstav je téměř nekonečný. K padesátce kolektivních instalací je třeba přidat i individuální výstavy, např. ve Forencii (1970), v Jihlavě (1975) v Praze (1978), v Brně (1987), Velkém Meziříčí (1978), Námešti n. O. (1994) v Jindřichově Hradci (2006) a také desítku výstav v Třebíči, v různých galeriích (1977 – 2014).

Vernisáž výstavy proběhne v Galerii Kruh na ulici Leopolda pokorného v Židech ve čtvrtek 10. prosince v 17.30 hodin. Přijďte se podívat na jedinečné litografie a kresby Hynka Luňáka. Kdo ví, možná, že zde najdete hodnotný vánoční dárek pro své blízké.

Olga Pánková