Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury XXI. Benefiční večer Rotary klubu Třebíč
XXI. Benefiční večer Rotary klubu Třebíč PDF Tisk Email
Pondělí, 07 Prosinec 2015 00:00

Kulturní dění v předvánoční Třebíči tradičně otevírá dobročinný koncert Rotary klubu, spojený s dražbou uměleckých děl především regionálních umělců. Svá díla, také již tradičně, věnují zcela zdarma. Dějištěm bude v úterý 8. prosince Zadní synagoga.

Program bude i letos určitě velmi zajímavý. Vystoupí Cordial String Quartet. Pod vedením Jakuba Lojdy budou hrát zejména třebíčští rodáci, kteří si tentokrát vybrali směs vánočních melodií. Ve druhé polovině večera proběhne dražba uměleckých děl regionálních autorů, archivních vín a výrobků klientů denního rehabilitačního stacionáře. Právě jim totiž bude určen výtěžek večera. K získaným 47 tisícům korun při oslavách 20. výročí znovuzaložení Rotary klubu Třebíč bude přidán i čistý výtěžek vánočního benefičního večera, který zpravidla překračuje 50 tisíc korun. Letos chtějí pořadatelé klasickou dražbu doplnit o internetovou galerii.

 

Postižené děti a mládež se mohou těšit na novou a velmi účinnou metodu léčby, trochu záhadně pojmenovanou Therapie Kosmík. Jedná se o speciální rehabilitační přístroj, vyvinutý pro cvičení kosmonautů ve stavu beztíže. Tvoří jej závěsná klec a speciální oblek Thera Suit, který podporuje výuku chůze u klientů, kteří nejsou schopni samostatné chůze. Výsledky této nové léčebné metody jsou překvapivé.

Dražit se bude více než třicet obrazů, tuzemská i zahraniční archivní vína a výrobky klientů Dětského rehabilitačního stacionáře pro mentálně a tělesně postižené děti a mládež v Třebíči na Družstevní ulici, celkem padesátka položek. Městský stacionář Rotary klub podporuje dlouhodobě. V průběhu dvaceti let pořídil ergoterapeutické pracoviště, cvičnou kuchyň, mikrobus Ford transit pro svoz klientů, dopravní hřiště a řadu zařizovacích předmětů. Předloni klub přispěl na financování dětského rehabilitačního hřiště. Loňský výtěžek šel na nákup optického lékařského přístroje pro třebíčskou oční školu.

Díky postižených patří účinkujícím, dárcům, organizátorům a Městskému kulturnímu středisku, které loni účtovalo za pronájem sálu jen režijní náklady a i letos pořadatelé doufají v obdobně vstřícný přístup.

Martin Saitl

 

Aktualizováno Pondělí, 07 Prosinec 2015 06:54