Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Náměšť oslaví 450 let
Náměšť oslaví 450 let PDF Tisk Email
Čtvrtek, 17 Září 2015 00:00

Zámek Náměšť nad Oslavou si letos připomínal 450 let od své stavby. Vrcholem oslav budou dva koncerty, které se odehrají v pátek a sobotu během třetího zářijového víkendu. Na jejich přípravě se již čtvrtstoletí podílí správa zámku společně s rodinou Haugwitz.

Zámecké nocturno

Páteční večer 18. září 2015 bude patřit orchestru Kammerorchester Viennensis. Pod taktovkou mladého nadějného dirigenta Sándora Károlyi zazní dvě skladby – Symfonie č. 83 g-moll od Josepha Haydna a Serenáda pro smyčce C-dur, op. 48 Petra Iljiče Čajkovského. Koncert proběhne v zámecké knihovně od 19 hodin.

25. Zámecký koncert

Slavnostním vyvrcholení roku, v němž si zámek připomínal 450 let od své výstavby, bude sobotní již 25. zámecký koncert. Na jeho přípravě se celé čtvrtstoletí podílí správa zámku společně s rodinou Haugwitz. Tentokrát se v programu představí Collegium Marianum Praha a soubor Buchty a loutky. V jejich nastudování uvidí a uslyší diváci operu Calisto skladatele Francesca Cavalliho z roku 1651. Čeká je příběh o nymfě Calisto, do níž se zamiluje Jupiter, avšak pouze v převleku za Dianu je jeho láska opětována. Původní příběh z Ovidiových Proměn převzal libretista Faustini a rozšířil jej o nové zápletky a komické scény na způsob commedia dell´arte. „Collegium Marianum rozehrává antický příběh ve společnosti barokních loutek za použití dobové výpravy. Jedinečné představení spojuje renomovaný český barokní ansámbl s oblíbenými loutkoherci ze souboru Buchty a loutky,“ upřesňuje program večera kastelán zámku Marek Buš. Koncert, nad kterým převzal záštitu ministr kultury Daniel Herman, se koná v zámecké knihovně v sobotu 19. září 2015 od 17 hodin.

Účinkují:

Collegium Marianum

Jana Semerádová – hudební nastudování

Hana Blažíková – Calisto (S)

Barbora Kabátková – Diana (S)

Jan Mikušek – Endimione (A)

Tomáš Lajtkep – Mercurio (T)

Tomáš Král – Giove (B)

Orchestr:

Jana Semerádová – flétny

Lenka Torgersen, Vojtěch Semerád – housle

Richard Šeda – cink

Hana Fleková – violoncello

Jan Krejča – teorba

Sebastian Knebel – cembalo

Buchty a loutky

Režie, scénické efekty – Vít Brukner

Asistent režie – Zuzana Bruknerová

Herci: Vít Brukner, Zuzana Bruknerová, Marek Bečka, Radek Beran

Osvětlení – Lukáš Valiska

Kostýmy – Radka Mizerová, Tereza Benešová

Scéna a loutky scéna – Robert Smolík

Marek Buš