Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury V Zámostí jsou k vidění pozoruhodné obrazy
V Zámostí jsou k vidění pozoruhodné obrazy PDF Tisk Email
Pondělí, 20 Červenec 2015 12:04

Návštěvníci, kteří o víkendu procházeli oživenou židovskou čtvrtí, mohli zajít i do Galerie Kruh na Dolní židovské ulici, dnes nazvané po interbrigadistovi Leopoldu Pokorném. A mnozí se nestačili divit. Kromě pěkné koněšínské keramiky si mohli prohlédnout monumentální olejomalby Petra Vlacha z Polné. Výstava měla vernisáž 2. července, a ke zhlédnutí je do 5. srpna. A je na co se dívat.

Petr Vlach se vyučil truhlářem, vyráběl nábytek. Ale od dvaceti let myslel na malování. Sen se mu vyplnil až po letech, v jednačtyřiceti. Malířský samouk měl štěstí. Řízením osudu se jeho plátno spolu s díly autorů z dvaceti tří zemí ocitlo v Itálii. Malíři z Polné na Vysočině se otevřely dveře do výstavní síně, rovnou to byly dveře italské.

Vlach maluje abstraktní obrazy. Hojně jsou zastoupeny náměty z přírody, používá netradiční materiály, třeba lana a provazy. Celek vyznívá monumentálně, některé pasáže rozměrných pláten vystupující z povrchu, udivují svou barevností a neotřelou kompozicí.

Výstava rozhodně stojí za zhlédnutí. Obrazy našly útočiště v prostředí sice reprezentativním, nicméně spíše komorním, které však obrazům nic neubírá na působivosti. Škoda, že propagace trochu zaspala. To platí i o několika výstavách, které v Galerii kruh Vlachově výstavě předcházely. Paní Olga Pánková, která má galerii na starosti, si však je jista, že opravdoví přátelé dobrého umění si přesto cestu do Galerie Kruh najdou.

František Ryneš