Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Zámecké oslavy v Náměšti
Zámecké oslavy v Náměšti PDF Tisk Email
Sobota, 06 Červen 2015 06:53

Cyklus zámeckých oslav zahájí v sobotu a v neděli 6. a 7. června Žerotínský víkend, který se stane připomínkou prvního období historie zámku. Bude zaměřen na rod pánů ze Žerotína, kteří v roce 1565 započali se stavbou renesančního paláce na místě původního hradu.

Sobota bude výhradně žerotínská. Nejprve bude ve 14 hodin zahájena výstava Po stopách Žerotínů na prvním zámeckém nádvoří, o hodinu později přednese náš přední historik prof. Tomáš Knoz v zámecké knihovně přednášku na téma Žerotínů na Náměšti a v 17 hodin zazní pro Náměšť speciálně připravený koncert renesanční hudby interpretovaný souborem Capella Ornamentata. „Do programu tohoto koncertu bude zařazena i svatební píseň, kterou neznámý autor napsal v roce 1589 u příležitosti sňatku Karla staršího ze Žerotína a na Náměšti a Barbory Krajířky z Krajku. Tato píseň je dnes součástí tzv. Dobřenského foliáře, který je uložen ve Strahovské knihovně,“ uvádí kastelán Buš. Na sobotní večer jsou dále ještě připravená dvě představení Divadla historie v pohybu Exulis. „Představení má název Rivalové a je jakousi vyfabulovanou performancí z života tohoto významného moravského rodu,“ doplňuje Buš.

Neděle 7. června bude ve znamení jedné dvojité vernisáže a dalšího koncertu. Ve 14 hodin budou během jedné prohlídky reprezentačních prostor zámku představeny dvě nové expozice. Florista Slávek Rabušic v první části prohlídky okomentuje své historické květinové dekorace, projekt nazvaný V barvách Žerotínů. Zatímco tato část expozice bude mít pouze dočasné trvání, druhá část prostor se představí v nové podobě, která na zámku bude minimálně dva roky. V pěti sálech zámku vznikla nová instalace nazvaná Stolování na Náměšti, která přiblíží historii všeho, co souviselo s jídlem v jednotlivých historických i ročních obdobích a díky které budou moci návštěvníci spatřit obrovské množství jídelních servisů a dalších souvisejících předmětů dosud ukrytých v zámeckých depozitářích. A koncert absolventů a žáků náměšťské Základní umělecké školy v 17 hodin celý Žerotínský víkend ukončí.

Marek Buš