Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury V Náměšti budou slavit celý rok
V Náměšti budou slavit celý rok PDF Tisk Email
Úterý, 26 Květen 2015 06:23

Oslavy zahájí Žerotínský víkend

Zámek v Náměšti nad Oslavou v letošním roce ožije oslavami výročí 450 let od zahájení výstavby. A to není vše. K tomuto hlavnímu jubileu se připojuje dvěma červnovými koncerty 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae, v červenci 30. Folkové prázdniny a v září pak 25. Zámecký koncert, jako již tradiční vrchol náměšťské hudební sezóny. „V letošním roce se nám sešlo hned několik zajímavých výročí. A tak z oslav nevyjdeme od června až do konce listopadu. Předkové nám zde zanechali nádherný zámek, který se snažíme oživovat kvalitními kulturními projekty. A když se tyto projekty uchytí, nacházejí si věrné i stále nové návštěvníky, je to pro nás znamením, že snad svou práci děláme dobře. Tedy proč to vše důkladně neoslavit? A jsem rád, že „předskokanem“ našich oslav je už v pátek 5. června první z koncertu festivalu Concentus Moraviae, který má letošní ročník pod názvem Pojďme slavit!“ říká kastelán zámku Marek Buš.

Cyklus zámeckých oslav zahájí v sobotu a v neděli 6. a 7. června Žerotínský víkend, který se stane připomínkou prvního období historie zámku. Bude zaměřen na rod pánů ze Žerotína, kteří v roce 1565 započali se stavbou renesančního paláce na místě původního hradu. Sobota bude výhradně žerotínská. Nejprve bude ve 14 hodin zahájena výstava Po stopách Žerotínů na prvním zámeckém nádvoří, o hodinu později přednese náš přední historik prof. Tomáš Knoz v zámecké knihovně přednášku na téma Žerotínů na Náměšti a v 17 hodin zazní pro Náměšť speciálně připravený koncert renesanční hudby interpretovaný souborem Capella Ornamentata. „Do programu tohoto koncertu bude zařazena i svatební píseň, kterou neznámý autor napsal v roce 1589 u příležitosti sňatku Karla staršího ze Žerotína a na Náměšti a Barbory Krajířky z Krajku. Tato píseň je dnes součástí tzv. Dobřenského foliáře, který je uložen ve Strahovské knihovně,“ uvádí kastelán Buš. Na sobotní večer jsou dále ještě připravená dvě představení Divadla historie v pohybu Exulis. „Představení má název Rivalové a je jakousi vyfabulovanou performancí z života tohoto významného moravského rodu,“ doplňuje Buš.

Neděle 7. června bude ve znamení jedné dvojité vernisáže a dalšího koncertu. Ve 14 hodin budou během jedné prohlídky reprezentačních prostor zámku představeny dvě nové expozice. Florista Slávek Rabušic v první části prohlídky okomentuje své historické květinové dekorace, projekt nazvaný V barvách Žerotínů. Zatímco tato část expozice bude mít pouze dočasné trvání, druhá část prostor se představí v nové podobě, která na zámku bude minimálně dva roky. V pěti sálech zámku vznikla nová instalace nazvaná Stolování na Náměšti, která přiblíží historii všeho, co souviselo s jídlem v jednotlivých historických i ročních obdobích a díky které budou moci návštěvníci spatřit obrovské množství jídelních servisů a dalších souvisejících předmětů dosud ukrytých v zámeckých depozitářích. A koncert absolventů a žáků náměšťské Základní umělecké školy v 17 hodin celý Žerotínský víkend ukončí.

Oslavy náměšťského zámeckého výročí budou pak pokračovat 26. června tradičním setkáním výtvarníků a výstavami plastik v areálu zámku a v Galerii 12, již zmíněnými 30. Folkovými prázdninami, srpnovým mistrovským kurzem české operní a písňové tvorby Moravian Master Class a řadou drobnějších akcí po celé léto. Hudebním vrcholem výročního roku bude 19. září Zámecký koncert s barokní operou Calisto Francesca Cavalliho a samotným závěrem pak na konci listopadu Zámecký adventní koncert se souborem Schola Gregoriana Pragensis. A to vše pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka.

 

Podrobnosti k programu

Žerotínský víkend
Termín: sobota 6. 6., neděle 7. 6. 2015
Pořadatel: Zámek Náměšť nad Oslavou

Sobota 6. 6.
- Vernisáž výstavy Po stopách Žerotínů s fanfárami (14.00) – první nádvoří zámku
- Přednáška Žerotínové na Náměšti – prof. Tomáš Knoz (15.00) – zámecká knihovna
- Koncert renesanční hudby – Capella Ornamentata (17.00) – zámecká knihovna.

Program koncertu:
"Carmina Czšeská" - koncert k 450. výročí Žerotínů na Náměšti
Capella Ornamentata & žáci ZUŠ Dačice
Richard Šeda, cink, zobcové flétny, umělecký vedoucí, Tomáš Lajtkep, tenor, sackbut
Jakub Kydlíček, zobcové flétny, Pavel Novotný, sackbut, Petr Budín, dulcian
Marek Čermák, cembalo, varhaní pozitiv

Program:
Giovanni Gastoldi/Jan Sixt z Lerchenfelsu: Battaglia di Praga
Kodex Dobřenského:
Šimon Lomnický: Zkusil jsem v světě mnoho
Písnička příkladná
Písnička morní
Jan Facilis Boleslavský: Když jsi v štěstí
Píseň o svatém stavu manželském /ku poctivosti, a na jménavysoce urozených: pana Karla Mladšího z Žerotína a na Náměšti, a urozené pany Barbory Krajířky z Krajku/
Giovanni Gastoldi (1550 - 1622): A lieta vita
Lodovico da Viadana (c.1560 - 1627): Sinfonia a 8 La Mantovana
Jean Chardevoine/Evangelický kancionál: Une jeune fillette/Má duše se nespouštěj
Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643): La Monica
Jan Campanus Vodňanský (1572 - 1622): Ite, confitemnini

- 2 večerní představení Divadla v pohybu Exulis (19.00, 21.00) – druhé nádvoří zámku

Divadelní performance "Rivalové"
Dramatický vyfabulovaný příběh o bratrské lásce, vraždě a touze po moci. Námětem pro tuto divadelní inscenaci se stal skutečný příběh pánů ze Žerotína, kteří v období renesance vlastnili rozsáhlé majetky na Moravě. Po smrti jejich otce však nastal mezi doposud smířlivými bratry rozkol způsobený neshodami při rozdělení rozsáhlého majetku. Touha stát se prvním svého rodu stála u zrodu sváru, jenž se do dějin rodu Žerotínů navždy zapsal krví.

Neděle 7. 6.

- Vernisáž expozice Stolování na náměšťském zámku (14.00) – reprezentační prostory zámku
- Historické květinové dekorace floristy Slávka Rabušice (14.00) – reprezentační prostory zámku
- Koncert žáků ZUŠ Náměšť nad Oslavou (16.00) – zámecká knihovna (program bude upřesněn)

Veškeré informace o všech připravovaných akcích v roce 2015 jsou na webové prezentaci zámku Náměšť nad Oslavou pod odkazy: http://www.zamek-namest.cz/zamek-namest-450/ a http://www.zamek-namest.cz/kulturni-nabidka/

Marek Buš