Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Významný kulturní počin po Vídni čeká Třebíč
Významný kulturní počin po Vídni čeká Třebíč PDF Tisk Email
Pátek, 08 Květen 2015 06:18

Cordial String Quartet koncertoval ve Vídni. V Třebíči připomene významná výročí. Jaro letošního roku je v činnosti třebíčského smyčcového kvartetu CordialStringQuartet mimo jiné i ve znamení úcty k výročím a tradicím.

V neděli 17. května v Zadní synagoze doplní kvartet program pietní připomínky 70. výročí konce 2. světové války a všech jejích obětí, v souvislosti s Třebíčí pak zejména těch z řad židovské menšiny. Na programu bude oblíbený Josef Suk, Felix Mendelssohn Bartholdy – autor s židovskými kořeny a také jedna světová premiéra třebíčského skladatele Tomáše Nováčka. Hudební program začne v 15.30. Umělecký vedoucí kvartetu houslista Jakub Lojda dlouhodobě shromažďuje zajímavé skladby z pera židovských skladatelů a tento typ repertoáru bude v budoucnu postupně představovat veřejnosti. Spolupracuje mj. s třebíčským muzikologem Viktorem Velkem, kterému je tato kapitola české hudební kultury rovněž blízká. Kooperace nespočívá jen v doporučeníznámých a tiskem vydaných skladeb, ale i v hledání a objevování dosud neznámých děl. „Aktuálním objevem je opera z pera skladatele Walthera Subaka. Věřím, že se Viktorovi podaří prokázat Subakovu vazbu na Třebíč a že v prachu archivů najde i orchestrální materiál, zatím je jeho úlovkem klavírní výtah. Pokud najde pojítko mezi skladatelem a Třebíčí, bude to skutečně velký mezník v hudebních dějinách města Třebíče a současně v kulturních dějinách místní židovské komunity,“ doplňuje Jakub Lojda.

Oba aktivní iniciátoři hudebního života v Třebíči se nedávno představili i ve Vídni. Konkrétně na slavnostní akademii k 150. výročí založení Českoslovanského zpěváckého spolku „Lumír“ ve Vídni. K tomuto jubileu připravil Viktor Velek jakožto spolkový historik a archivář jubilejní almanach věnovaný jednotlivým sbormistrům, symbolicky je nazván Lumír 150. Třebaže se jedná o vědeckou publikaci, tak se do ní bez problémů začte i laik. Skoro šest set stran je totiž současně i kronikou českovídeňské menšiny. Tu v Třebíči známe hlavně díky zájezdům ochotnického spolku Vlastenecká omladina, nedávno se soubor pod režijním vedením rodáka Zdeňka Homolky představil v Národním domě svým osobitým nastudováním Shakespearovy hryZkrocení zlé ženy.

Ale zpět ke knize: autor nešetřil citacemi pramenů, získával informace i od pamětníků a příbuzných jednotlivých sbormistrů. Hlavně díky tomu nejsou kapitoly pouhými slovníkovými hesly, ale pozoruhodnými životními příběhy doplněnými rozsáhlým ikonografickým materiálem. Česko-německá verze je pak předpokladem recepce českými i rakouskými zájemci.

Zmíněná akademie byla naplánována na sobotu 21. března do reprezentativních prostor velvyslanectví České republiky ve Vídni. Program tvořila prezentace knihy V. Velka a několikrát ji vstupy doplnila sborová čísla v podání Lumíru a produkce smyčcového kvartetu. „Na přání spolku jsme si připravili dvě skladby lumírovských sbormistrů, na závěr českou hymnu a také posluchači oblíbenou Fantasii d-moll Josefa Suka, který ve Vídni často vystupoval se slavným Českým kvartetem,“ vzpomíná Jakub Lojda a dodává: „Vše bylo perfektně připraveno, účast publika předčila nejen očekávání naše, ale i pana velvyslance jeho Excelence Ing. Jana Sechtera. Cítili jsme trochu i nervozitu, přeci jen každý den nehrajeme na diplomatické půdě a před kamerami rakouské veřejnoprávní televize ORF. Poznali jsme trochu i specifika krajanské kultury a doufám, že to nebylo naše první setkání. Předsedou Lumíru je skladatel a hudebník Pavel Koutník. Velmi rychle jsme našli společnou notu a doufám, že ho budeme moci představit na podzim v rámci našeho Svatováclavského hudebního festivalu,“ nastiňuje další plány Jakub Lojda. Nezbývá než držet palce a těšit se na zajímavé hudební počiny.

K. L.